18 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“2018 TROİA YILI” TOPLANTISI ÇTSO’DA GERÇEKLEŞTİ

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, 2018 Yılının “TROİA YILI” ilan edilmesiyle ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar, basın mensuplarının da katıldığı bir toplantı ile kamuoyu bilgisine sunuldu.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi Bozcaada toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Sayman Üye Mustafa Kansu, Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, Yönetim Kurulu Üyeleri; Emin Bacak, İbrahim Gün, Fatih İş, Meclis Üyeleri ve ilgili Komite temsilcileri; Ahmet Çelik, Armağan Aydeğer, Kemal Pazarbaşı, Mehmet Gaga, Nuray Diler, Selim Toprak, Genel Sekreter Sema Sandal ile basın mensupları katıldı.

“BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KUDÜS’TEN SONRA DÜNYANIN EN ÇOK BİLİNEN İKİNCİ KÜLTÜREL MARKASI OLARAK TROİA’YI İŞARET EDİYOR”

2018’in TROİA Yılı ilan edilmesiyle ilgili sunum yapan ÇTSO Meclis Üyesi ve Turizm Komite temsilcisi Armağan Aydeğer konuşmasında;

“Troia 5000 yılı aşan tarihi, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış kimliği, 7 kıtaya yayılmış ünü  ile sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın en önemli markaları arasındadır. Troia’nın en önemli kazı başkanlarından Prof. Manfred Osman Korfmann’nın da ifade ettiği gibi KUDÜS’den sonra dünya genelinde en çok bilinen 2. markadır.

Bunun ana nedenleri;

  • 7 kıtada onlarca ülkenin temel eğitim müfredatı içinde yer alan, tarih boyunca onlarca efsane devlet adamına ilham kaynağı olmuş, dünya genelinde geçmişten günümüze Troia’yı konu alan filmler, kitaplar, sahne gösterileri ve görsel sanat eserlerinin kaynağı olan, Homeros tarafından MÖ 7 veya 8. Yüzyılda yazılan, batı edebiyatının temellerinden İlyada ve Odesa destanlarıdır.
  • Dünya kültürlerinden en çok referans gösterilen ortak miras noktalarından biridir. Anadolu uygarlığının başı, Akdeniz medeniyetlerinin ilk filizi, Roma imparatorluğunun ana şehri ve atası Aenes’in anayurdu,  Paris’in köklerine kadar birçok medeniyetin kaynağı olarak görülmektedir.
  • Binlerce yıldır süren Doğu ile Batının mücadelesinin en köklü simgesidir
  • Troia bir Anadolu ve Türkler için kadim değerlerin kaynağıdır. Fatih Sultan Mehmet 1462’de Mustafa Kemal Atatürk 1922 Dumlupınar’da Troia’nın öcünü aldıklarını söylemiştir. Tarihte Çanakkale Savaşları son Troia savaşı olarak da anılır.
  • Troia’nın çevresi kendisinden daha zengindir

Alexandria Troas, Apollon Smintheon,  Kaz Dağları,  Assos, Parion, Neandria, Zeus Altarı gibi onlarca antik yerleşim alanın etrafında bulunmaktadır

  • Troia Dünya arkeoloji tarihi içinde çok önemli bir yere sahiptir

????????????????????????????????????

Sürdürülebilir turizm kalkınması için deniz, kum, güneş, tarih, kültür gibi değerler gerekli ama yeterli değildir. Sahip olunan değerlerin yanı sıra turisti etki alanı altına alacak, ilgili bölgeye seyahat etmesini teşvik edecek nedenlerin oluşturulması ve güçlü bir algı  yönetimi gerekir.

Örneğin Mısır, yıllarca bu algıyı yönetmek için onlarca kitap ve film üretmiştir. Bölgesel ve küresel olumsuzlukların gölgesinde ülke turizmimiz her geçen gün kan kaybetmektedir. Ülkemiz aleyhinde gerçekleştirilen haksız kara propagandalar imajımıza zarar vermektedir.  Bu dar boğazı aşmak için dünya genelinde kabul gören evrensel bir iletişim aracı ile bir turizm atılım hamlesi gerçekleştirilmesi ihtiyacı kaçınılmazdır.

“2018 YILI TROİA’NIN UNESCO NEZNİNDE DÜNYA TARİH MİRASI LİSTESİNE SEÇİLMESİNİN 20. YIL DÖNÜMÜDÜR.”

2018 Troia Yılı projesi dahilinde; Troia’nın marka değerini stratejik bir iletişim aracı olarak kullanarak, Dünya genelindeki bir Turizm atılımı gerçekleştirebiliriz. Bu çerçevede başta ülke imajımızın güçlenmesi, sonrasında ülkemize seyahat edilmesi konusunda ziyaretçiler teşvik edilmesi sağlanacaktır

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılını stratejik bir iletişim aracı olarak ‘Uluslararası Troia Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte sürecin etkin yönetimi büyük önem arz etmektedir.

Bu kapsamda; uluslararası turizm fuarlarının tasarımlarında Troia temasının işlenmesi, uluslararası tanıtım mecralarında Troia yılı temasının kullanımı, Troia yılı temalı materyallerin geliştirilmesi öncelikli konular arasındadır.

2018 yılı içine yayılmış ‘ Troia Yılı’ temalı uluslararası kültür, sanat, bilim, spor, kongre, seminer, panel ve turizm  faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi Troia Yılının en önemli itme gücü olacaktır. Aynı zamanda Troia’nın dünya kültür mirası listesine girişinin 20.yılı bağlamında başta UNESCO olmak üzere,  uluslararası örgüt, platform ve kuruluşlar nezdinde tanıtımının ve lobicilik faaliyetlerinin yürütülmesi, Troia Müzesinin dünya gündeminde yer alacak ölçekte bir açılışın organizasyonu büyük önem arz etmektedir.

Troia Müzesinin açılışının da 2018 yılı içinde olması nedeniyle, yapımı uzun yıllar sürenin bu çok kıymetli eserin, dünyada gündem yaratacak şekilde kamuoyuna sunulması çok önemlidir.

Troia Destanı dünya çapında bilinmesine rağmen Anadolu ile bağı geniş kamuoyunda yeterince bilinmemektedir. Troia’nın bir Anadolu değeri olarak tanıtımı bu bilgi eksikliklerini gidermesi açısından önemlidir.” açıklamalarında bulunarak yapılan çalışmalar ve planlamalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu turizmin Çanakkale için öncelikli sektörlerin arasında geldiğini ifade ederek; “Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Çanakkale’yi bir adım ileri götürecek bütün projelerin arkasındayız. 2018 Troia Yılı çalışması da bunlardan bir tanesi. Kruvaziyer Liman, Yat Limanı ve Midilli kapısının açılması gibi projelerimizin hayata geçirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Yapılan sunum, Yönetim Kurulu ve sektör temsilcilerinin konuyla ilgili açıklamalarının ardından basın mensupları tarafından yönetilen soru ve cevap bölümüyle toplantı sona erdi.

????????????????????????????????????

 

????????????????????????????????????

 

????????????????????????????????????

 

????????????????????????????????????

 

????????????????????????????????????

About Post Author