20 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitim Projesi” Çanakkale Etabı Tamamlandı

Çanakkale’de, 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle Türkiye Satranç Federasyonunun (TSF) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirdiği ’Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi’nin ilk etabı tamamladı.

Çanakkale’deki ilk etabında Satrancın aydınlık ışığı ile yeni bir sayfa açmayı hedefleyen projede 7-17 yaş aralığında, 100 şehit çocuğu ve ailesine satranç eğitimi verildi.

Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, TSF Başkanı Gülkız Tulay, Çanakkale Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Vekili Dr. Firuz Erdil, Spor Şube Müdürü Sedat Bektaş, TSF Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Maden, Çanakkale İl Temsilcisi Yasemin Kaçar, şehit aileleri ve şehit çocukları katıldı.

Kapanış töreni Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başladı.

Ardından, Türkiye Satranç Federasyonu tarafından hazırlanan tanıtım filmi izlendi. Projede katılımcılarının satranç bilgilerine göre dört ayrı grup oluşturuldu.

Vali Orhan Tavlı,  Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Eğitim kampı katılımcılarından şehit yakını Esra Toker ve projede yer alan çocuklarımızı temsilen bir öğrenci konuşma yaptı.

Kapanış töreninde konuşan TSF Başkanı Gülkız, “Beş gün önce ülke genelinde ses getiren ve son derece özel ‘Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi’ni Çanakkale’de başlattık. ’Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi’ni hayata geçirmenin, bir parçası olmanın benim için anlamı çok büyük. Projemiz ile gençlerimizin kale gibi sağlam, kale gibi güçlü bir gelecek kurmasına aracılık etmek istedik” dedi.

Vali Orhan Tavlı yaptığı konuşmada, “13-19 Temmuz 2017 tarihleri arasında projenin ilk aşamasını Çanakkale gibi anlamlı bir şehirden başlatılmasından onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Gelecek nesiller için atılacak her adım Türkiye için çok kıymetlidir. Satranç sporu da, bu vatanın güçlü geleceğine yatırımın en anlamlı adımlarından biridir. Bu spor, hayalleri, hedefleri büyütür, mücadeleyi, disiplini, sabrı öğretir. “Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitimi Projesi” ile şehitlerimizin emaneti olan gençlerimizin hayatlarında güzel bir sayfa açılacağını umut ediyorum.

Bu ülke için canını ortaya koyan aziz şehitlerimizin ve bu uğurda yaralanan gazilerimizin evlatları gençlerimizi bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak geliştirecek her türlü gayreti destekliyoruz.  Projenin uygulama ortaklarına baktığımızda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Satranç Federasyonu ve sponsor kurum PTT yi gördüğümüzde aslında ne kadar önemli bir iş yapıldığını görüyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gittiği her yerde çocuklara satranç takımı hediye etmesi ve çocukların da bu hediyeleri büyük bir heyecanla karşılaması çok anlamlıdır. Bu projeyle şehitlerimizin bize emaneti olan çocuklarımız, satrançla geleceğe bakacak, hem kendilerinin hem de ülkelerinin istikbaline yönelik hamleleri şimdiden planlamış olacaklar.

Satranç hayatın gerçeklerinden ilhamla ortaya çıkmıştır. Bu anlamda satranç büyük hayatın küçük bir modelidir. Satranç eğitimi alan çocuklar aynı zamanda hayata dair donanım da kazanmıştır.

Satrançtaki “önce düşün, sonra oyna” ilkesinin, gençleri bilinçle yaşayacakları bir hayata hazırladığını, “rakibe karşı saygılı ol” ilkesi, sosyal hayatı düzenleyen çok anlamlı bir anahtar hükmündedir.

Türkiye’nin geleceği, stratejik düşünebilen, mücadeleci ruha sahip, hiç yılmadan hedefe yürüyebilen, doğru karar alabilen bir gençlikle garanti altına alınabilir. İnşallah gençlerimiz siyasi, ekonomik, kültürel, tüm alanlarda büyük fotoğrafı görebilen ve milli menfaatler karşısındaki tüm hamlelere ‘şah-mat’ diyebilen bir ufukla yetişecek, bu ülkenin geleceğini teminat altına alacaklar. Buna yürekten inandığımı ifade etmek istiyorum.

Satranç sporunun ülkemize yayılmasında, çocuklarımızın gönlünde bu sevginin büyümesinde en büyük katkıyı yapan, “Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitimi Projesi”ni Çanakkale’den başlatarak çok büyük anlam katan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve çok saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’ye bu vesileyle bir kez daha yürekten şükranlarımı sunuyorum.

Kampınız süresince düzenlenen etkinlikler ve çevre turları ile güzel Çanakkale’mizi de keşfetmiş olmanız bizleri ayrıca mutlu etti. Çeşitli, renkli etkinliklerle de spor, eğlenme, dinlenme fırsatı buldunuz. Bu vesileyle bu projede hayata dair çok anlamlı hediyeler aldığınızı düşünüyorum. Kampınız süresince sizlere en iyi hizmeti sunmaya çalışan tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışanlarına, sivil toplum örgütlerimizin temsilcilerine, satranç eğitmenlerinize, Satranç federasyonu başkanımıza ve çalışanlarına, emek veren herkese, teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum“ dedi.

Yapılan konuşmaların sonrasında Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay tarafından Vali Orhan Tavlı’ya projeye desteklerinden dolayı plaket ve fidan sertifikası takdim edildi.

En küçük kız sporcu İrem Nisa Bülbül ve En küçük Erkek sporcu Ahmet Emin Yazıcı’ya ödülleri Vali Orhan Tavlı ve eşi Ayşe Tavlı tarafından verildi.

Protokol üyeleri tarafından sporcuların ödülleri verildikten sonra “Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitim Projesi” ilk etabı Çanakkale’de tamamlandı.

About Post Author