19 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

2016 YILI HAC KAYITLARI BAŞLADI

07022016_5_0001

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen 2016 Yılı Hac Kayıtları başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gidecek olanların ön kayıt ve yenileme kayıtları 18 Ocak tarihi itibariyle başladı.

Ezine İlçe Müftülüğü, 2 yıl aradan sonra bu yıl ilk defa yeni hac kayıtlarının alınacağı açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Bu yıl ilk defa kayıt yaptıracak hacı adayları, ilgili bankalara 20 TL yatırdıktan sonra müftülüklerden alacakları ön kayıt formunu 18 Ocak ile 27 Ocak tarihleri arasında il ve ilçe müftülüklerine teslim ederek kaydını yaptırmış olacaklardır. 2015 yılında kur’aya girip çıkmayan hacı adaylarının kayıtları otomatik olarak güncellenecektir.

Daha önce kayıtlı olan hacı adayları istemeleri halinde hac kategorilerinde (normal-müstakil-otel) ve telefon numaralarında güncellemelerini 18 Ocak -18 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleştirebileceklerdir.

2016 yılı hac kur’aları 2 Mart 2016 tarihinde saat 11.00’de Diyanet-isleri-baskanligi/ ” target=”_blank” class=”tag”>Diyanet İşleri Başkanlığı Merkezinde bilgisayar ortamında yapılacaktır. Her yıl olduğu gibi kura çekiminde katsayı sistemi bu senede uygulanacaktır. Kur sonuçları Diyanet İşler Başkanlığının http//hac.diyanet.gov.tr adresinden TC. numarası girilerek öğrenilebilinecekktir.

Kur’ada ismi çıkan hacı adaylarının kesin kayıtları ise 7-18 Mart 2016 tarihleri arasında İl Müftülüklerinde yapılacaktır” denildi.

BAŞVURU ŞARTLARI

“Değişiklik yaptırmak istemeyenlerin herhangi bir müracaat yapmasına gerek yoktur. Müftülüklere doğrudan form dilekçe ile müracaat edenler; nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontunu dilekçeye mutlaka ekleyecek, Müftülükler de kayda aldıkları dilekçenin bir fotokopisini müracaat edene verecektir.

İlk defa kayıt yaptıracaklar kişi başına 20.-TL’yi ilgili banka hesabına yatıracaktır. Kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu ücret iade edilmeyecektir. Müftülüklere yapılan müracaatlarda kayıt parasını yatırdığına dair dekontu, müracaat dilekçesi ile birlikte süresi içerisinde müftülüklere teslim etmeyen ve kayıt numarası da almayanların müracaatları geçerli olmayacak, bunlar kuraya dahil edilmeyecek, talep etmeleri halinde ise yatırdıkları ücret kendilerine iade edilecektir.

2016 yılında çekilecek kura sonrası kesin kayıt hakkı sırası gelenlerden süresi içerisinde kaydını yaptırmayanlara, bu husus müteakip yıllarda müktesep bir hak teşkil etmeyecektir. Müracaatlarda eş, anne, baba, kayınbaba, kayınvalide, kardeş ve çocukların birbirleri ile veya hiç bir akrabalık bağı olmayanların istemeleri halinde 10 kişiyi geçmemek üzere grup halinde, günlük aktivitelerini kendi başlarına yerine getiremeyecek derecede engelli vatandaşlarımızın ise hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kuraya girme talepleri kabul edilecektir. Hacca götürülmek istenilen (0 yaş dahil) çocukların, ebeveynleri ile birlikte ön kayıtlarının müftülükler veya internet yolu ile yapılması, bunlardan ilk defa müracaat edenlerin ise ön kayıt ücretini yatırmış olması gerekmektedir. Yakınlarıyla birlikte müracaat edenlerden birisinin kayıt yenilemesi, diğerinin ise ilk defa kayıt yaptırması istemeleri halinde bunların müracaatları birlikte alınacak ve kuraya da tek numara ile katılacaklardır. Mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olan kadınlar, müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleri ile birlikte yapabileceklerdir. Daha önce hacca gidenlerin müracaatı kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları sistemden silinecek ve Önkayıt ücreti de iade edilmeyecektir. Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girilip girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını yukarıda belirtilen internet adresinden kontrol edebilecekler, kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar varsa bunlar, ilgili müftülüklerden bilgilerini kayıt süresi içerisinde düzelttirebileceklerdir. İnternet ortamında veya müftülüklere yapılan müracaatlarda bilgi eksikliğinden ‘Grup Başı’ olarak yazılan veya dilekçeyi imzalayan kişi sorumlu olacaktır. Kayıtlar esnasında seçilecek olan Hac Konaklama Türleri bağlayıcı olacağından ve daha sonra tür değişikliğine imkan tanınmayacağından Hacı adayları müracaat form dilekçesinde yer alan hac konaklama türlerinden durumuna uygun olanını, verilen fiyat aralığı ve süreyi de dikkate alarak, bilgiler ışığında mutlaka işaretleyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

About Post Author