19 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

2800 Yıllık Roma Gümrük Merkezi Günyüzüne Çıkıyor

2800 Yıllık Roma Gümrük Merkezi Günyüzüne Çıkıyor

 

05082016_5_0001

 

 

 

Roma İmparatorluğu’nun 2800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkıyor.

 

Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kemer Köyü sınırlarında yer alan 2800 yıllık bir geçmişe sahip Parion  antik kentindeki arkeolojik kazılar Temmuz ayında başladı. İlk arkeolojik kazıların 2005 yılında başlatıldığı Parion antik kentinde bu sezon 60 kişilik bilimsel ekip tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve korunması amacıyla çalışıyor.

 

Roma İmparatorluğu’nun gümrük işlemlerinin yapıldığı zengin bir liman kenti olan Parion kazılarında tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor. İÇDAŞ A.Ş. tarihi kazılara 2005 yılından bu yana sponsorluk desteği veriyor.

 

Bu sezon kazılarda 16 arkeolog, 1 Epigraf, 2 mimar, 1 mimar-restoratör, 7 konservatör-restoratör ve ülkemizin 10 farklı üniversitesinden 32 öğrenciden oluşan ekip görev yapıyor.

 

Prof. Dr. Vedat Keleş, 2016 kazı sezonunda çalışmalarının geçen sezonlarda başlanılan Roma tiyatrosu, Roma hamamı, yamaç hamamı, agora ve dükkanlar, odeion, güney nekropolü, sondaj 8 ve aquadukt alanlarında sürdürülmesinin planlandığını söyledi.

 

05082016_5_0003

 

 

Prof. Dr. Vedat Keleş, “Bunların yanında yine daha önce ortaya çıkarılan oda mezarlarda da bir takım çalışmalar gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Kazı çalışmalarının yanında restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da büyük ağırlık vereceğiz. Konservasyon laboratuvarında taşınabilir arkeolojik buluntuların aktif ve pasif konservasyonları gerçekleştirilecek. Arazide ise tüm yapılarda restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları yapacağız” dedi.

 

Vedat Keleş, “Bir Medeniyet Uyanıyor: Parion” başlığında değerlendirilen tarihi antik kentin ören yeri olarak tanıtımının aktif yapılmasının da hedeflendiğini belirtti. Keleş projeyi şu sözlerle anlattı: “Biga Kaymakamlığı bünyesinde yapılan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve bir kısmı da Parion Kazıları Ana Sponsoru  İÇDAŞ A.Ş. tarafından finanse ediliyor. Ören yerinin aktif tanıtımının yapılmasını hedefliyoruz. İçerisinde Roma Hamamı geçici üst örtüsü, Geç Bizans Şapeli (Sevgililer Şapeli) geçici üst örtüsü ve çevre düzenlemesi, tanıtım broşürleri, afişler, tanıtım CD leri, bilgilendirme levhaları, aydınlatma projeleri, kiosk ve maket gibi bir çok çalışma bulunuyor.”

 

Parion antik kenti kazılarında bu sezon üçüncü kez ‘minik arkeologlar’ projesi gerçekleştirilecek. Ayrıca köy toplantıları gibi kültürel değerlere sahip çıkılması noktasında toplantılar yapılması da planlanıyor. Vedat Keleş, Roma tiyatrosunda yapılan çalışmaları içeren bilimsel kitabın da tamamlandığını yayına hazır olduğu söyledi.

 

05082016_5_0002

 

About Post Author