Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Teknopark şirketlerinden Rating Academy tarafından düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü 5-7 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Uluslararası Farkındalık Konferansı Çanakkale’de başladı.
Konferansın birinci günü düzenlenen program saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunması ve müzik dinletisi ile başladı. Ardından gerçekleşen açılış konuşmalarında sırasıyla Marmara Üniversitesinden Prof.Dr. Turgay Berksoy, Çanakkale Üniversitesinden Doç.Dr. Mehmet Şahin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Plovdiv (Filibe) Belediye Başkan Yardımcısı Ekaterine Arabska, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat birer konuşma yaptı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troya Kültür Merkezi’nde başlayan ve 3 Gün sürecek olan konferans, Rating Academy ile yurt içinden 3 yurtdışından 4 olmak üzere toplam 7 üniversitenin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. 10 adet sivil toplum kuruluşu da konferansta aktif olarak yer alıyor.
Konferansta Türkiye’den katılımcıların yanında İran, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Cezayir, Pakistan ve Ukrayna gibi çok farklı ülkelerden katılımcılar bildiri sunacaklar. Konferansta sağlıktan, edebiyata, spordan ekonomiye, eğitimden teknolojiye çok farklı alanlarda konular tartışılacak.
Konferansın ilk gününde, Prof. Dr. Alaattin Canbay “Müzik; Bir Fenomeni̇ Fark etmek” konulu bildirisiyle farkındalığın sanatsal boyutuna işaret edecek. Türkiye’nin ilk atıf dizini olan SOBİAD’ın genel koordinatörü Doç.Dr. Dr. Serdar Yavuz, Sosyal Bilimler Araştırma Derneği (SOBİAD) örneği üzerinden bilimsel farkındalık hakkında değerlendirmelerde bulunacak. Hemen ardından İranlı Prof. Dr. Hojjatollah Javanı Mevlana’nın farkındalık hakkındaki görüşlerine değindi.
İlk gün öğleden sonraki ilk oturumda ÇOMÜ rektörü Prof. Dr. Sedat Murat moderatörlüğünde yapılacak oturumda ise farklı üniversitelerden rektörler konuşmacı olacaklar. Eğitim, Üniversiteler Ve Kalkınma konulu bu oturumda, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık “Uygulamalı eğitimde +1 Modeli” ; Bursa teknik üniversitesi rektörü Prof. Dr. Arif Karademi̇r “Kalkınma, Rekabet ve Üniversite”; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise “Öğretmen Eği̇ti̇mi̇nde KSÜ Modeli̇; “Kuramı Uygulamaya Taşıyabi̇len Okuryazar Li̇der Öğretmen (Kutolom)” isimli bildirilerini sunacaklar. Bu oturumun hemen ardından ise Prof. Dr. Turgay Berksoy moderatörlüğünde Tarım Ve Farkındalık konulu panel gerçekleşecek. Bu oturumda da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, “Tarımda Model Öneri̇si̇; Mi̇kro Havza Bazlı Bütünleşi̇k Üreti̇m Modeli̇”ni anlatırken, Bulgaristan’dan gelen University Of Agribusiness And Rural Development rektör yardımcısı Prof. Dr. Ekaterina Arabska ise “Ecotarım Projesi – Kentsel Tarımda Farkındalık Artırma Fırsatı” isimli bildiriyi sunacak.
Kongrenin ikinci gününde Prof. Dr. Rauf Yıldız moderatörlüğünde Dil, Kitap Ve Farkındalık oturumu gerçekleşecek. Oturumda Azerbaycanlı Prof.Dr. Nurida Novruzova, Kazakistan’dan Prof. Sholpan Zharkynbekova, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Doç.Dr. Bahar İşigüzel ve Yazar & Şair Halil İbrahim Özcan konuşmacı olarak katılacaklar.
Kongrenin üçüncü gününde ise çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Türkiye’de Afet Farkındalığı, Aile Hekimliği Farkındalığı, Sağlık Çalışanlarında Kültürel Yaklaşım Farkındalığı, Sağlık Sanat Ve Toplum, Girişimci Kadınlar başlıklarında çok sayıda konuşmacı yer alacak.
Aynı gün içerisinde önemli bir nanoteknoloji uzmanı volan ve aynı zamanda Romanya’da Ovidius Universitesi rektör yarımcısı Prof. Dr. Eden Mamut, “Nanoteknoloji ve Nano Güvenlik – Nanopartiküllerin Artırıcı Etkileri” konulu bir sunum gerçekleştirecek. Prof. Dr. Eden Mamut aynı zamanda 12 ülkeden 120 üniversitenin üyesi olduğu Karadeniz Üniversiteler Ağı’nın da genel sekreterliğini yürütmektedir.
Son gün içerisinde önemli bir oturumda da belediye başkanlarının ağırlıkta olduğu bir oturumda “Kent ve Kentli kimliği” konusu ele alınacak. Aynı zamanda Rating Academy’nin kurucusu ve Yöneticisi Doç. Dr. Mehmet ŞAHİN moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan bu oturumun konuşmacıları da, Plovdiv belediye Başkan Yardımcısı Krasimir Asenov, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ve Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreteri Alper Usta olacaktır.
Konferans kapsamında 3 gün boyunca çeşitli seminer ve atölyeler de gerçekleştirilecektir. Türkiye’nin en önemli Taı Chı Chuan ustası Süha Erteki̇n Bi̇r Farkındalık Yolu : Taı Chı Chuan konulu seminerle katılımcılara hem teorik hem de uygulama ile farklı bir şekilde zihinsel ve bedensel farkındalık konusunda eğitim verecektir. Bunun yanında konusunda uzman akademisyenler tarafından drama atölyeleri, Yerel Okuryazarlık Becerisi̇ Kazandırma Ve Fokusd Uygulamaları Atölyesi̇, Tiyatro ile ilk yardım farkındalığı ve “Farklıyız, Eşi̇ti̇z, Farkındayız” konulu atölyeler gerçekleştirilecektir.
3 gün boyunca bu sıraladıklarımız dışında aynı anda 5 farklı salonda çok farklı konularda 40 farklı oturumda çok sayıda sunum gerçekleşecek. Bununla birlikte konferans sadece bildiri ve seminerlerle sıkıcı bir ortamda devam ermenin ötesinde sosyal ve sanatsak aktivitelerle de desteklenmektedir. Konferans kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ve Dr. Öğretim Üyesi Umut Germeç küratörlüğünde düzenlenen Derin Çizgi isimli Gravür Sergisinin de ilk gün içerisinde açılışı yapılacaktır.
Aynı zamanda katılımcılar için konferansın birinci günü ÇOMÜ Piri Reis Deniz Müzesi Gezisi ve ikinci günü de Geyikli, Alexander Troas gezisi planlandı.
Daha fazla
Ayhan Gider Yenice Muhtar Buluşmasıyla Köy Hizmetlerinde Yeni Dönem Başlıyor
Çanakkale’de “Gençler İçin İş Dünyası” Tiyatro Gösterisi Büyük İlgi Gördü
Çanakkale’de Yeni Bir Eğitim Dönemi: Yapı Yüzeyi Tasarım Teknikerliği Bölümü Açılıyor