21 Ocak 2026

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

Arşivlerden Çıkan Sürpriz: Seyit Onbaşı’nın Fotoğrafı ve Askerlik Belgesi Gün Yüzünde

Çanakkale Kahramanına Ait Tarihi Belgeler Gün Yüzüne Çıkarıldı

Çanakkale destanının simge isimlerinden Seyit Onbaşı’ya ait daha önce hiç görülmemiş bir fotoğraf ve 172 numaralı askerlik kayıt belgesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın yürüttüğü arşiv çalışmaları sayesinde ilk kez gün yüzüne çıkarıldı. Belgede, Seyit Onbaşı’nın 1. Dünya Savaşı sırasında Edremit Askerlik Şubesi’ne teslim olduğu dönemde çekilmiş resmi yer alıyor.

Bu önemli keşif, hem Türk tarihine hem de Çanakkale ruhuna ışık tutan nadir bir arşiv niteliği taşıyor.

Belge İlk Kez Arşivlerde Tespit Edildi

Tarihi Alan Başkanlığı uzmanlarının uzun süren arşiv taramaları sonucunda ulaşılan bu özel belge, Seyit Onbaşı ile ilgili daha önce bilinmeyen önemli bilgileri de içeriyor. Eser, incelendikten sonra kahramanın doğduğu köydeki müzeye teslim edildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, belgeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Seyit Onbaşı Türk ordusuna mensup olduğu anda, devletimiz onu nasıl kaydetmişse, bilgileriyle beraber, fotoğrafıyla beraber o arşiv kaydına ulaştık. Bu belgeyi köyündeki müzeye hediye olarak getiriyoruz. Onların büyük kahramanlıklarına ne yapsak az. Çalışma amacımız; onları unutmadığımızı, unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı göstermektir.”

Anma Töreninde Duygusal Anlar

Tarihi belge ve fotoğrafın ortaya çıkması, Seyit Onbaşı’nın ölüm yıldönümü olan 1 Aralık 2025 tarihinde düzenlenen anma programıyla birlikte kamuoyuna duyuruldu. Mezarı başında gerçekleştirilen törende duygu dolu anlar yaşandı.

Anma törenine Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Havran Belediye Başkanı Emir Ersoy katıldı.

Torundan İlk Tepki: “Bu Fotoğrafı Hiç Görmemiştim”

Seyit Onbaşı’nın üçüncü kuşak torunu Muhammet Yıkar, dedesine ait fotoğrafı ilk kez gördüğünü belirterek duygulandığını ifade etti.

Yıkar şunları söyledi:

“Dedemin sadece 50 yaşındaki son fotoğrafını ve Atatürk ile karşılaştığı yıllara ait görüntülerini biliyordum. Bu fotoğrafı hiç görmemiştim. Bugün Tarihi Alan Başkanlığı’nın yaptığı çalışma sayesinde ilk kez görüyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Tarihe Işık Tutan Kıymetli Bir Keşif

Seyit Onbaşı’nın savaş yıllarında askerlik şubesine kaydedildiği ana ait fotoğrafın bulunması, Çanakkale tarihine yapılmış önemli katkılar arasında gösteriliyor. Belgelerin, hem tarih araştırmaları hem de ziyaretçiler için büyük değer taşıyan köy müzesinde sergilenmeye başlanacağı bildirildi.

Çanakkale Savaşları’nın simge isimlerinden Seyit Onbaşı’nın yeni ortaya çıkan bu fotoğrafı, tarihin karanlıkta kalan bir sayfasını daha aydınlatmış oldu.