11 Ekim 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

ÇANAKKALE’DE ÇAM KESE BÖCEĞİNE KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Çanakkale ormanlarındaki çam kese böceği zararlısına karşı mücadelesini sürdürüyor. Bu yıl içerisinde çam kese böceğine karşı ormanlık sahaların 7 bin 140 dekarında mekanik, 8 bin 970 dekarında ise biyolojik mücadele yürütülecek.

Ağaçlardaki Zararlılar Toplandı

OGM ormanlardaki zararlı böceklere karşı 7 bin 140 dekarda yürütülen mekanik mücadelede kapsamında böceklerin yumurta koçanları ve kozaları ağaçlardan toplandı. Toplanan koçan ve kozaların bir kısmı açık alanlarda hazırlanan tel kafes ile adacıklara bırakılarak, biyolojik mücadelede yardımcı unsur olarak kullanılacak. 8 bin 970 dekarda yürütülen biyolojik mücadelede kapsamında ise önceki yıllarda tesis edilen 10 adet adacığın tamiri ile 46 adet yeni tel kafes yapılacak. Ayrıca çam kese böceğinin tabii düşmanı olan tırtıl paraziti (phyrx caudata) üretilecek.

Yürütülen çalışmalar dahilinde Keşan Orman İşletme Müdürlüğü’ndeki laboratuvarda çam kese böceği yiyen “calosoma sycophanta” türü böcek üretimine başlandı. Mart ayında başlayan çalışmalarda en az 6 bin adet yırtıcının üretilmesi hedefleniyor.

 “Çam Kese Böceği Ağaçların Sağlıklı Büyümesini Engelliyor”

Çam kese böceklerinin bahar ayının gelmesi ile birlikte hareketlendiğini ve ağaçlara zarar vermeye başladığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bahar aylarında ortaya çıkan bu böcekler, ağaçların sağlıklı bir şekilde büyümesine engel oluyor. Bu böceklerle mekanik ve biyolojik olarak mücadele ederken, ekolojik dengeyi ön planda tutuyoruz. Böylece kalıcı önlemler alıyoruz. Sadece Çanakkale’de değil, ülke genelindeki bütün ormanlarımız da mücadelemiz bundan sonra da hızlanarak devam edecek” dedi.

 

Bu kapanacak 0 saniye