Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Selanik’te Limnili yetkililerle yaptıkları görüşmede ortaklaşa “Ege Yemekleri Festivali” düzenleme kararı aldıklarını söyledi.
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) ve Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği (ÇAPAD) Yunanlılar ile ortak “Ege Yemekleri Festivali” düzenleyecek.
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Selanik’te gerçekleştirilen turizm fuarında Limni Adası’ndaki yetkililerle yaptıkları görüşmelerde “Ege Yemekleri Festivali” yapma konusunda fikir birliğine vardıklarını belirterek, “Özellikle 2014 yılında Limni turizm heyeti ile bir işbirliği çalışması yapılmıştı..Limni’nin turizm dernek yöneticileri, otelciler birliği, seyahat acenteleri birliği, oradaki valilik yetkilileri ve kamu kurum temsilcilerinden oluşan 50 kişilik bir heyeti Çanakkale’de ağırlamış ve 4 gün boyunca burada bir çalıştay düzenlemiştik. Bu çalıştayda 2 bölge arasında turizmin geliştirilmesine yönelik somut öneriler ortaya koymuştuk. Bununda en önemli ayağının bir deniz yolu taşımacığının sürekli hale gelmesi ile olabileceğini belirtmiştik. Karşılıklı kültürel etkinlikler, ticari hareket gibi konularda yine bu çalıştayda konuşulmuştu. Bu yıl yine Yunanistan’da Selanik Fuarı’nda yine aynı muhataplarımızla bir araya geldik. Limni Turizm Derneği Başkanı, Limni Otelciler Birliği Başkanı, Limni Belediye Başkanı ve Limni’li tur operatörlerinin de yer aldığı toplantımızda ikili işbirliğinin Çanakkale ve Limni arasındaki turizm hareketinin arttırılmasına yönelik görüşmeler yaptık. Burada en önemli husus aradaki deniz ulaşımının ağlanması yönünde oldu. Bizler bunun yanı sıra farkındalığın daha hızı sağlanması amacıyla birlikte bir etkinlik düzenleme kararı aldık. Bu etkinlikte “Ege Yemekleri Festivali” olacak. Eğe mutfağı dünyada da ilgi çeken mutfakların başında yer alıyor. Son yapılan araştırmalarda insanların seyahat tercihlerinin yüzde 80’inin Gastronomi yani yemek kültürü ağırlıklı olduğu belirlendi. Bunu da göz önüne alarak Limni ile Çanakkale beraber Ege Yemekleri Festivali’ni düzenlemeyi kararlaştırdık. Bu festivalimizi karşılıklı olarak Çanakkale’de ve Limni’de yapmayı planlıyoruz. Bizim önceliğimiz bu festivali Çanakkale’de yapmak. Bunun bir benzerini de Limni’de yapmak istiyoruz. Yaz aylarında Haziran gibi yapmayı planladığımız bu festivalimize farklı bölgelerdeki Yunan kentleri de dahil olacaklar. Bu etkinliğimiz Limni dışında Midilli, Selanik ve Atina’daki bazı muhataplarımızın da katılımı ile çok güzel olacak” dedi.
“LİMNİ’YE KADAR GELEN AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDALI TURİSTLERİN BÖLGEMİZE GELMELERİ İÇİN BİR KAPI AÇABİLİRİZ”
Limni’nin Gökçeada Uğurlu Limanı’ndan sadece 12 mil uzaklıkta olduğunu da belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Önümüzdeki süreçte Gökçeada Uğurlu Limanı, Limni ve Semadirek arasında bir ring hattı oluşturulabilir. Bu durum aynı zamanda Gökçeada’daki turizm potansiyelini de arttıracaktır. Daha önce Çanakkale Limni arasında GESTAŞ tarafından yaklaşık 2 saat süren doğrudan deniz seferleri yapılmıştı. Buda yine ilerleyen süreçte değerlendirilebilir. Onlarında Türkiye’den gelecek misafirler konusunda müthiş beklentileri var. Limni’nin bizim açımızdan da önemi büyük. Bunlardan birincisi 2018 yılı içerisinde Limni’ye Avustralya’dan Atina aktarmalı 600 Euro gibi ücretle direkt uçuşlar başlıyor. Bu bizim içinde çok önemli. Çünkü Limni 1. Dünya Savaşı’nda önemli bir lojistik noktaydı. Bu çerçevede de Limni’de Avustralya ve Yeni Zelanda’ya ait birçok anıt var. Onlarda Anzak törenlerine benzer törenleri her yıl Limni’de yapıyorlar. Bizlerde ayağımıza kadar gelen bu fırsatı kullanabiliriz. En azından Limni’ye kadar gelen Avustralya ve Yeni Zelandalı turistlerin bölgemize gelmeleri için bir kapı açabiliriz. Yetkililerimize de bu önerimizi söyleyeceğiz. Bunun dışında Limni’de 2018 yılı 1. Dünya Savaşı’nda bazı anlaşmaların 100. yıldönümü olacak. Bu kapsamda adada 2018 yılında bir turizm hareketliliği olacak. Limni’ye gelecek olan bu turistlerin kendi bölgemize de aktarılması konusunda da çalışmalar yapılabilir. Ayrıca Troia’da ortak değerimiz. Buraya gelecek turistlerin Troia’ya da aktarılması konusunda da ortak çalışma yapılabilir. Limni ile yapılacak deniz ulaşımı bu sebeple çok önemli. Tabi birde bizim iç turizm hareketliğinin oraya yönlendirilmesi konusunda da çalışmalar yapılabilir. Osmanlı dönemindeki düşünürlerden Niyazi Mısri’nin Limni’de bir türbesinin olduğunu biliyoruz. Gaziantep’te ve dünyanın birçok noktasında kendisine sempati duyan kişilerin olduğundan haberdarız. Böyle bir köprünün de Çanakkale üzerinden geçiyor olması yine Limni ile ilişkilerin bizim açımızdan da ileriye dönük önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.