29 Mart 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

ÇTB OCAK AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI BAYRAMİÇ’TE YAPILDI

Çanakkale Ticaret Borsasının 10. Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Abdullah Deniz Başkanlığında Bayramiç Ziraat Odası Ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısında Onur Konuğu olarak Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ile Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Borsa Meclis Üyeleri ve Borsa komite başkanları hazır bulundu.

Ev sahipliğinden dolayı Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Sn. İsmail Pehlivan’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Meclis Başkanı Abdullah Deniz;  Malumlarınız olduğu üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Kenevir Yetiştiriciliği̇ ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi.

Bizlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘mucize bitki’ kenevir konusundaki sözleri üzerine heyecanlandık…

Türkiye’nin önünü açacak stratejik bir bitki olan Kenevir’in ilimiz de de yetiştirilmesine izin verilmesi, tarımımız, çiftçimiz, sanayimiz için büyük faydalar sağlayacağı inancındayız.  Bilindiği üzere bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. İlimizde de özellikle yoğun termik santrallerin bulunduğu, Çan- Biga Bölgemizde kenevir yetiştirilmesine izin verilmesi halkımızın yaşam seviyesinin artmasına, sağlıklı koşullar yaratmasına büyük fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz.

Özellikle orman alanlarımızın yaygın olduğu Yenice, Bayramiç, Ayvacık gibi ilçelerimizde yetiştiricililiğe izin verilmesi ile bir ağacın 20-50 yılda yetiştiğini düşünürsek dört ayda yetişen kenevir ile bir dönümden dört dönüm ağaca eş değer kağıt çıktığını hesapladığımızda bölgemiz için önemini bir kez daha anlamış oluruz.

Ekilebilir tarım alanı 3.316.330 dekar olan ilimizde kenevir ekiminin atıl toprakların kullanımını sağlamasıyla birlikte köye dönüş süreçleri başlayacak böylelikle şehirlerdeki yoğunluk da azalacaktır. Boş bırakılan topraklara, nüfus göçünü kentten köylere geri döndürerek yeni bir köy modeli oluşturulabilir. Tedarik zincirini de kalkınmaya yönelik planlandıktan sonra ilimizdeki tarımsal sanayinin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.  Böylelikle istihdam sorununu da yerinde çözmüş olacağız. Ayrıca tarım ilaçlarının yoğun olarak kullanıldığı ilimizde dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisi olan Kenevir’in yetiştirilmesi ile tarım ilacı sektörüne de gerek kalmayacağını düşünmekteyiz.

Kullanım alanı ve yararları saymakla bitmeyen kenevir ekiminin bir devlet politikası olarak ele alınıp üretiminin teşvik edilmesi son derece yararlı ve umut verici. Bu hamlenin ekonomimize büyük bir katma değer sağlayacağını umuyoruz. Bu düşünceler doğrultusunda tekstilden otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin ilimizde üretimine izin verilmesi hususunda Değerli Milletvekillerimiz Sn. Bülent Turan ve Sn. Jülide İskenderoğlu’nun da bizlerin yanında yer alması bizleri ziyadesi ile memnun etmekte kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Daha Sonra söz alan Başkan İsmail Pehlivan ise konuşmasında şunları kaydetti; “Sayın Başkanımızın da arzettiği gibi kenevir konusu ile ilgili Sn. Borsa başkanımızla daha öncen istişare ettiğimiz üzere kenevir ormanlarda, tarım ilaçlarında, x ray cihazlarında, sanayi alanında kullanılmakta. Tabii Türkiye uzun yıllar yurtdışında kenevir ithalatı yapıyor. Artık buğday üreticisi, hububat üreticisi domuz zaralısı vs etkenlerle kazanamaz durumda.. Belki ülkemizde çok noktada sıkıntı var ama bu bir geçiş dönemi diye düşünüyorum. Kenevirin resmi olarak yapılması ve alıcısının olmasının ülke adına sevindirici olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen; “2019 yılının ilk meclis toplantısına hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyor, meclis toplantımızın şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Ev sahipliğinden dolayı Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’a teşekkür eden Başkan Üzen; “Biz ÇTB olarak Bayramiç’i çok önemsiyoruz. Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığının yaptığı çalışmaları da yakinen takip ediyoruz. Bu konuda da hakikaten tüm ilçelerimizin her birinin ayrı ayrı değerleri var ama Bayramiç te de Ziraat Odamızın ilçemizin tarımsal gelişmesine ciddi katkıları var.   Burada baktığımızda Ticaret Borsamızın vizyonuna paralel ziraat odamızın da hareket ettiğini görüyoruz. Özellikle gıda hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi konularında.

Bu Bayramiç Beyazımızın Türkiye’de markalaşması, artık yavaş yavaş Türkiye’yi de aşıp AB’de Coğrafi işaret ile ilgili alınan yolu da yakından takip ediyoruz. Bu konuda da Ticaret Borsası orak bu sektörden ekmek yiyen tüm üyeler olarak ziraat odamızın yanında itici güç olmaya her zaman hazırız. Ticaret Borsası olarak bizden istenen bir görev bir destek olursa zenginleşmenin yolunun markalaşmakta geçtiğini bilen Çanakkale Ticaret Borsası olarak her türlü desteği de üyelerimiz adına vermeye söz veriyoruz. Burada alınan yol çok önemli ama daha uzun ince meşakkatli bir yol daha var Avrupa Birliğinin Coğrafi işaretinin alınması ile ilgili. Bu sadece üretimle olmuyor, bu işin pazarlaması var, lojistiği var oralarda da hep beraber hareket edebiliriz. Ticaret Borsası olarak bu konularla ilgili birçok organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz, katılımlar sağlıyoruz. Sizlerle birlikte çalışmaya da  her zaman hazırız.

Diğer bir konu bu hastalıklar konusu zeytin ve elmada yaşanan sorunlar var. Bunları da takip ediyoruz. Bu konularda bu hastalıklarla mücadelede de bize düşen bir şey olursa her zaman yapmaya hazırız. Bayramiç Ziraat Odamıza bağlı tüm üreticiler hayatlarını, ömürlerini tarlada geçirerek kazanıyorlar. Ciddi katma değerler yaratan bir ilçe olarak ta Bayramiç’in çok daha iyi yerlere geleceğini bu sektörde iştigal eden üreticilerimizim çok daha iyi yerlere gelmesi gerektiğine inanıyoruz.”dedi.

Ziraat Başkanı İsmail Pehlivan “Coğrafi işaretlerle ilgili yaptığımız çalışmalarda Sayın Borsa Başkanlarımız olmak üzere Sayın Genel Sekreter olmak üzere bize çok büyük destek oldular. Çanakkale Ticaret Borsası olarak katılım yapılan tüm fuarlarda ürünlerimizi ve markalarımızı tanıttılar. Bu anlamda Borsamıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Başkan Pehlivan ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile birlikte Türkiye, Makedonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya nın ortak olduğu “Agriculture 4.0.” başlıklı projenin hayata geçirdiklerini belirterek, bilişim teknolojilerinin tarımda kullanımı yaygınlaştırılması için çalışma yaptıklarını ifade etti. Ayrıca pestisist analizleri ile ilgili Çomü ile çalıştıklarını belirtti. Önümüzdeki süreçte yapılacak süt veriminin artması yaptıkları çalışmaları ve hayvancılık projeleri ile ilgili bilgiler verdi.

Toplantıda daha sonra Meclis toplantısı gündem maddeleri olan; bir önceki meclis kararlarının imzalanması, yönetim kurulu faaliyet raporlarının okunması-müzakereye açılması-ibrası, 2018 Aralık ayı mizanı ile gelir-gider bütçesi fiili durum raporlarının okunması-müzakereye açılması-ibrası, 2018 yılı kesin hesap raporlarının görüşülmesi ve dilek ve temenniler kısmı ile sona erdi.

 

About Post Author