29 Mart 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

ÇTSO EYLÜL 2019 OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Eylül 2019 ayı olağan Meclis toplantısı Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.

Meclis açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya; “Bugün Ortak Komite toplantısı sebebi ile de bir aradayız. Bayağı derin konular görüşüldü. Ben de natürel bir şekilde karşılıklı konuşma yapalım istiyorum. Şimdi Napolyon misali para para para. Arkadaşlar para kazanabiliyor musunuz? Nasıl iyi mi ticaretiniz? Beğeniyor musunuz? Şimdi bütün komite üyeleri sorunları anlattılar ama sonuçta Ticaret Odalarının belli görevleri, kamusal görevleri ve iletişim görevleri mutlaka vardır. Kazançlarımız yerinde olmayınca herhalde moraller de sıkıntılı oluyor. Gündemler biraz değişiyor. İşletmelerin üzerinde öyle sıkıntılar var ki bunlar konuşulduğu halde Ticaret Odalarında, başka kurumlarda dile getirildiği halde ne yazık ki iyi şekilde sonuçlandırılmıyor. Gıdacı mühendis bulundurmak zorunda gelse de gelmese de,  OSGB dediklerimiz var şimdi mazot depolarında kontroller var, çevre temizlikleri var. Yedi sekiz tane böyle mecburi bulunması gereken elemanlar var. Bunlar kanunla düzenlenmiş ve bunları bulundurmakla mükellefiz. Mesela inşaatçılarda düzenlemeler var. Yapı denetimleri, dediler ki siz seçemezsiniz, biz havuz sisteminde size göndereceğiz dediler.”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Şimdi araya müsaade edersiniz gireyim. Sema Hanım ile konuşmayı hazırlarken inşaat komitemiz Mart ayında geçtiğimiz aylarda ruhsatların uzun sürede verilmesinden şikayetçi olmuş. Sema Hanım dedim bu biraz komik olmuş ruhsat yok çünkü dedim. İnşaat ruhsatı verilmesi altı ay önceki sorunla sekiz ay önceki sorunla şimdi ki sorun aynı değil şuan yok maalesef . Bugün daha konuşmanın üstüne geçerken konuştuk.”

Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, “Ruhsat yok derken müracaat mı yok ?”

Katip Üye Kanber Koç; “Yüz tane falan, ruhsat yokmuş Başkanım. Seksen doksan tanesi tadilat, geri kalanı işte küçük projeler.

Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, “Yani Türkiye’nin yıllık çimento üretim kapasitesi yüz yirmi milyon tonlarda bunun seksen doksan milyon tonu gerçekleşebiliyor. Yıllıkta da aşağı yukarı  seksen  milyon tonu satış imkanlarına sahipken işte 2019 yılının altmış veya elli beş binlerde falan tahmin ediyorlar ama bulabileceklerini zannetmiyoruz. Çünkü mevcutlar olduğu için devamını onu götürmesi tamamlaması bekleniyor. Ama  2020 yılında otuz beş otuz sekiz milyon tonlarda çimentocuların beklentileri var. Yani nerdeyse üçte iki azalmış vaziyette.”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “2020 de yarı yarıya azalıyor.”

Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, “Tabi yani şu anda yetmiş seksen milyon  ton olan yıllık tüketim bu sene beklenen rakam elli milyon ton ondan sonra da  otuz beş otuz sekiz milyon ton bekleniyor. Şimdi yapılanın altı ayda tüketilen çimentonun bundan sonra aynı miktarda tüketilmesi bekleniyor ki o da mümkün değil yarım kalan işler de devam ettiği için. İnşaatçıların yapı denetim konusunda bahsetmiştim. İşte diyor ki Yapı Denetim ben havuza atarım onu da sana kim gelirse onunla çalışırsın. Devletin yaptırımları arkadaşlar oldukça zor geliyor. Tabi ki biz Ticaret Odası olarak bunları sorunlarınızı burada anlatıyoruz ama ne kadar etki yapabiliyoruz? Tereddütlerim var benim.”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “O sektör meclisi ile ilgili konuşmamda bahsettiğim konu Rifat Bey dedi ki büyük şirketler Oda ve Borsa seçimlerine girip temsil edilemiyormuş. Şimdi bakın perakende sektörü temsilcileri kim var? A101.Şimdi şurada kenarda yedi sekiz ay önce bir gündemimiz vardı yerli malı etiketi. İşte  Ticaret İl Müdürlüğü gidip bunu kontrol ediyordu. Gidip İnönü caddesindeki market’e giriyor, buna tutanak tutabiliyor. Aynı zamanda ve aynı görevli A101’e girebiliyor mu ? Sektör meclisinde temsilcisi var mı o ara sokaktaki marketin? Yok. A101’in var. A101’in öyle bir sorunu yok ki. Ara sokaktaki marketin öyle bir sorunu var. Dolayısıyla aynı şey her sektörde bu sektör meclisinin 61 tane sektör meclisinin mesela müteahhitler de sektör meclisinin temsilcileri şunlardır: ENKA, Cengiz ya bunlar zaten en tepedekiyle görüşebilen insanlar. Onlarda olsun ama bizim marketimiz, müteahhidimiz de olsun.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, “Başkanım şimdi sorun burada. Yani biz Ticaret ve Sanayi Odaları veya Esnaf Dernekleri, Esnaf Kooperatifleri gibi Başkanlık yapan Meclis seçen üye seçen seçimleri büyük bir heyecanla olan koşturan kurumlardır. Sonuçta bu tür sorunların düzelmesi lazım, kanunlaşması lazım, yönetmelik çıkması lazım. Ama ben gerektiği gibi tepkili olduğumuza inanmayanlardanım. Neden inanmayanlardanım. Mesela hala daha bizim işçi ile işveren arasındaki sorunlarımız çözülmüyor. Hani büyükler büyük yaşıyor da, küçükler küçük yaşıyor. Daha da kötüsünü yaşıyor. Bizim hakikaten ticaretten para kazanmamız lazım ki vergi ödeyeceğiz, stopaj ödeyeceğiz, faiz ödeyeceğiz ya bir sürü şeylerimiz var ayakta durmamız lazım. Biz bir mühendis gibi, bir doktor gibi değiliz.Bir mühendis beyni ile bir tüccarın beyni aynı değil. Beş sene sonra onun ekmeğini yiyebiliyorsa yiyor. Para ile para kazanacağız. Yani bu gibi asıl sorunlarımız gerçekten büyük, gerçekten her geçen gün daralan bir şey var. Siz yukarıda Başkanlarla, sizinde ben özellikle bu konuları dile getireceğinize inanıyorum. Şahsi görüşmelerinizi de özellikle siz bize anlatıyorsunuz. Daha olmadı birkaç Oda birlikte olup hareket başlatmak mı yolu diye düşünüyorum. Onun için böyle bir Meclis huzurunda bu konuyu dile getirmek istedim.”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Biz gerçekten bunu yapan bir Odayız. Yani Ankara’ya gittiğimiz zaman Başkan senin ne işin var? Benim değil bizim işimiz var diyorum. Çünkü o sektör meclisleri çok önemli. Ben Meclis kürsüsünden defalarca söyledim. Türkiye’de binde iki Kobi olmayan. %99,8’i kobi, ciroya vurduğunuz zaman %99,8’i %67’ye karşılık geliyor. Büyüğün sorunu ile küçüğün sorunu aynı değil ki. Ben şunu da söylüyorum; büyüklerin hepsi başımızın tacı onda sıkıntı yok.”

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy, “Benim sektörüm olduğu için arkadaşlarım Ezine Gıda İhtisas OSB ile ilgili bilgi istiyor. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde son durum nedir? Yatırım yapmak isteyen var, oraya yönlendirmeye çalışıyoruz. Onunla ilgili bilgi almak istiyoruz.”

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Ezine Gıda İhtisas OSB’nin alt yapı ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. Hatta taşeron firma ilk hakedişini aldı. 2019 yılı için ilave ödenek sözü de aldık. Daha henüz hiç parsel satışı yok. Çünkü biliyorsunuz %80 bedelsiz tahsis var. Hibe Bakanlığın fonladığı kısmının %80’i Ezine Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı eski Kaymakamımız Ali İkram Tuna Bey gitti yeni Kaymakamımız geldi, göreve yeni başladı. Enerjiyle ilgili, doğalgazla ilgili görüşmeler devam ediyor. Daha henüz parsel satışı yok, tahsisi yok. Ben tabiî ki onur duyuyorum Yönetim Kurulu Üyesi olarak buradaki üyemin oradaki temsilcisi olacağım ve birçok arkadaşımızın da orada işyeri açmak isteyenlerin açmasını da sağlayacağım. Ezine Gıda İhtisas OSB’de şöyle, önerilerimiz oldu bizim özellikle mandıracı arkadaşlarımızın peynir altı suyu sıkıntısı, zeytinyağcı arkadaşlarımızın karasu sıkıntısı var. O atıklar bir enerji kaynağı ve bastırdık anlata anlata bizim kesinlikle Ezine Gıda İhtisas OSB’de hem peyniraltı suyu işleyen hem de pirina işleyen tesislerin olması gerektiğini savunduk. Bir noktada muvaffak olduk diye düşünüyorum. Onu da sizinle paylaşayım. Parsel tahsisi yok ama bir tık sonrası artık parsel satışı. Zaten hani bu faizlerle yatırımın ortamı için uygun değil. Yapanlar var o ayrıda biraz daha ilerlediği zaman Bakanlığın ne kadarını fonladığı veya kredilendirdiği ortaya çıktığı zaman çünkü onun üzerinden gidiyor o hibe kısmı. Yani komple parsel bedeli üzerinden %80 değil, orada değişik bir hesaplama var. Henüz parsel satış aşamasında. Kaçırılmış hiçbir fırsat yok bunu söyleyebilirim. Evet arkadaşlar teşekkür ederim.”

Eylül olağan Meclis toplantısı, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2019 Ağustos ayı mizanı ile ilgili raporunun Ali Karaman tarafından okunması ve onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konuların görüşülmesiyle tamamlandı.

 

 

About Post Author