Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen “Hayvanlar Ota, Güğümler Süte Doysun Projesi” kapsamında “Tarla Günü” ve Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kursu Sertifika Töreni düzenlendi.
Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Güllüce Köyünde, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen ve il merkezi ile 9 ilçede ve toplam 5.300 dekar alanda 319 üretici ile ürütülmekte olan “Hayvanlar Ota, Güğümler Süte Doysun Projesi” kapsamında Kamil Şahin’e ait tarlada “Tarla Günü” ve kadın üreticilere yönelik yapılan “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kursu’nun Sertifika töreni yapıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projesi kapsamında Ezine ilçesinde %75 hibeli 540 dönüme ekilmek üzere silajlık soya ve mısır tohumu dağıtımı yapılan 31 üreticiden birisi olan Kamil Şahin’e ait tarlada düzenlenen törende ilk olarak tarla sahibi Kamil Şahin söz aldı. Şahin konuşmasında proje kapsamında kendisine verilen tohumları 20 Nisan 2021 tarihi itibari ile toprakla buluşturduklarını ve 15 Ağustos itibari ile de hasat dönemine geldiklerini belirterek, “Ürünümüzü en güzel şekilde yetiştirdik,. Projeyi başlatan İl Müdürlüğümüze ve destekleyen bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de Bakanlığımızdan üreticilerimiz için daha kapsamlı destekler ve projeler bekliyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında Türkiye’de 5 milyon 200 dekarlık bir alanda silaj ekiminin yapıldığını belirterek, Bu alanda yine yaklaşık olarak dönümünde ülkenin ortalama verimi dönüm başına 5.200 kg., Çanakkalede 165. bin dekarlık silajlık dikim yapılan alanda ise dönüm başına 5.500 kg. olduğunu söyledi. Karadağ konuşmasının devamında, “Bu kadar önemli bir ürünü tabi ki yaygınlaştırmamız, geliştirmemiz, aynı zamanda daha fazla kar etmemiz gerekiyor. Hayvancılık yapıyor isek kaba yemin yüzde 65-70’ini kendimiz üretmemiz gerekmektedir. Baktığımızda Soya bitkisi üreticimiz içi yeni bir bitki ama besleyicilik değerine baktığımızda ciddi anlamda fark yaratacak bir ürün. Bizim da amacımız bu soya bitkisi ile tanışmayan çiftçilerimize bu ürünü tanıtmak, önemini ve faydalarını anlatmak. Bizde arkadaşlarımızla yaptığımı toplantılar, araştırmalar, çalışmalar sonucu bu soya bitkisini yeşil bitki olarak kullanabileceğimiz ve mısır bitkisi ve soya bitkisini harmanlayıp tekrar silaj yapabileceğimiz hususunda üniversitedeki hocalarımızdan da bir takım teknik bilgiler alarak, 2018 yılında bir deneme bahçesi kurduk. Bundan sonraki süreçte de bu projemizin alanını daha da genişleterek daha çok üretimizi projemiz ile tanıştırdık” dedi.
Daha sonra söz alan İş Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Volkan Can’da konuşmasında proje hakkında teknik ve detaylı bilgi verdi. Can konuşmasında proje olarak amaçlarının üreticinin silajda mısır kullanım oranını %30 olarak düşürmek, süt oranını minimum % 10 arttırmak ve aynı zamanda da yem giderlerini maksimum oranda azaltmak olduğunu söyledi.
En son söz alan Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan’da konuşmasında Ezine’nin tarımsal faaliyetler noktasında Çanakkale’nin lokomotifi olan bir ilçe olduğuna dikkat çekerek, “Köy köy geziyoruz. Gezdiğimiz köylerdeki çitçilerimizin üreticilerimiz tarafından dile getirilen temel sorunlardan birisi yem bitkisi ve bu hayvansal gıdayı nasıl daha ekonomik elde edebiliriz noktasında talepleri ve sorunları var. Bu konuda aktif çalışma yapmamız gerektiğini görüyoruz. Bizlerin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı bu bölgede geliştirmek adına şiddetle ama şiddetle bu yem bitkilerini arttırmaya ihtiyacımız var” dedi.
Daha sonra Güllüce köy kahvesinde gerçekleşen tören ile kadın üreticilere yönelik yapılan “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyonu” konulu kursu başarı ile bitirenlere sertifikaları teslim edildi.
Törene Ezine Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren ve Tarımsal Veriler şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga ,İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Bilir, Ezine Ziraat Odası Başkanı Anıl Kahrıman, protokol üyeleri ile üreticiler ve sertifika almaya hak kazanan kadın üreticiler katıldı.
Daha fazla
Balıkesir’in Kadınları, GMKA ile Ekonomiye Değer Katacak
EZİNE VE BİGA’DA JANDARMANIN UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA 4 KİŞİYE GÖZALTI
CHP’Lİ GÜNEŞHAN ZEYTİNYAĞI ALIM FİYATINI SORDU