Ezine yöresinde Süt ve Ürünleri alanında iş gücü niteliğinin arttırılmasına yönelik yenilikçi mesleki eğitimlerin verilmesi projesi kapsamında “Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı” Lansman Toplantısı yapıldı.
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü yürütücülüğünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ezine Meslek Yüksek Okulu ortaklığında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Ezine Yöresinde Süt ve Süt Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi” konulu projenin lansman toplantısı Ezine’de yapıldı.
Ezine Meslek Yüksek Okulu Yahya Çavuş Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşen lansman toplantısına Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektör Yardımcısı Prof Dr. Ahmet Erdem , Ezine Belediye Başkanı Haluk Babaoğlu, Ezine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. R.Cüneyt Erenoğlu ile okulun idari ve akademik personeli, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, AK Parti Ezine İlçe Bşk. Güray Yüksel,GMKA Çanakkale Yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda sektör temsilcileri ile muhtarlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantı da bir konuşma yapan Ezine Kaymakamı Tuna Ezine Gıda İhtisas OSB’de gelinen son nokta ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “2016 yılının son haftasında kuruluşu onaylanan Gıda İhtisas OSB’mimizin geliştirdiği, Ezine ve ülkemizin önemli bir değeri olan Ezine peynirinde katma değer yaratacak olan bu mesleki eğitim projemizin lansman toplantısına katıldığınız için teşekkür ediyor hoş geldiniz diyorum. Evet 2016 yılında kurulan OSB’miz geride kalan 1,5 yıl içerisinde çok önemli mesafe kat etmiş, hızlı ve emin adımlarla bölgemize yatırım için fırsat kollayan müteşebbislerimize ümit ve güven vermiştir. İşk duruşması 2017 yılında yapılan kamulaştırmalar 7 ay içerisinde tamamlanmıştır. Eş zamanlı olarak alt yapı uygulama projelerinin hazırlıkları neredeyse sonuçlanma aşamasına gelmiştir. Zemim etütleri, yol, atık su, yağmur suları, arıtma tesisleri, Telekom uygulama projeleri hazırlanmış, su için DSİ Bölge Müdürlüğünden arama ve sondaj ruhsatları alınmıştır. Alt yapı işleri % 50’yi geçtikten sonra uygulaması yapılacak elektrik ve doğal gaz için ön çalışmalar yapılmıştır. Yine arsa tahsis dönemi için GMKA ile kümelenme ve yerleşim ile ilgili teknik destek sağlanması konusunda mutabakat sağlanmıştır” dedi.
Kaymakam Tuna konuşmasının devamında mesleki eğitimlerim verilmesi projesini önemime dikkat çekerek, “Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen “Ezine Yöresinde Süt ve Süt Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi” projesi ile süt ve süt ürünleri alanında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün sağlanması ve sektörde ar-ge ve innovasyon çalışmalarına ivme kazandırılarak ürünlerin kalite ve standartlarının yükseltilmesi, yeni ürün ve marka geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje ile sektördeki firmaların personelleri ile gıda bölümünde okuyan lise, ön lisans ve lisans öğrencilerine duyusal analiz başta olmak üzere ürünün tüm safhalarına hakim olmalarını sağlayacak düzeyde teknik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Projenin bütçesi 747.000 TL. olup, finansmanının % 90’ı hibe % 10 ‘u ise OSB’nin iç kaynaklarından karşılanacaktır” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erdem yaptığı konuşmada proje hakkında genel bilgilendirmelerde bulunarak hayırlı olmasını diledi.
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise yaptığı konuşmasında bu projenin Ezine’ye, Ezine Gıda İhtisas OSB’ye, Süt Üreticilerine ne gibi faydaları olacağını hep birlikte değerlendirmenin kendileri için anlamlı olduğunu ifade ederek, “ Ezine denilince akla Ezine peyniri geliyor. Biz Ankara’da iken Ezine peynirinin zaten müşterisiydik. AVM’lere gittiğimizde Ezine peynirini arardık. Ezine, Bayramiç, Ayvacık, Lapseki, Biga, Yenice, Çan, Eceabat, Gökçeada ve Bozcaada’sı ile Çanakkale’yi kapsayan bu havza zengin bir tarım şehri. Buralar Troya’nın Çanakkale’nin bereketli toprakları. Milattan önce bizden beş bin yıl önce insanlar buraya boşuna yerleşmemiş. Hem boğaz deniz bir tarafta verimli, bir taraftan çok kıymetli bereketli topraklar, tabi bu bereketli topraklar insanı ile anlam kazanıyor. O nedenle kıymetli Ezine’liler, tüm saygıdeğer Çanakkale’liler burada hem bu bereketli toprakları işlediler, hem tarımda, hem hayvancılıkta, hem süt ürünleri içerisinde kaliteli ürünler ürettiler. İşte insanın değeri burada ortaya çıkıyor. Toprak olabilir, su olabilir, hayvansal değerler olabilir ama nitelikli insan gücü çok önemli. Burada kaliteli insan gücü var. Bu nedenle Ezine kalite ve marka bir ilçemiz oldu. Türkiye çapında hatta dünya çapında bilinen peynir markamız var burada. Ama bunu daha da ileri taşımak için Çanakkale ve Balıkesir illerimizin ortaklaşa üyesi olduğu Güney Marmara Kalkınma Ajansı. Tabi biz 2018 yılı Troya yılı diyoruz. Ezine’de Gıda İhtisas OSB çalışmaları var. Bu ikisinin bereketi birleşince yaklaşık 750.000 TL. lik hibe bir proje ile nitelikli inan gücüne daha çok nitelik kazandırmak amacıyla arkadaşlarımız hep birlikte ortak bir proje başlattılar. Bu çalışmada emeği geçen Kaymakamımıza, OSB Müdürümüze ve Ezine Meslek Yüksek Okulumuzun değerli hocalarına teşekkür ediyorum. El birliği ile çok güzel bir proje üretiyorlar. İnşallah 2018 Troya Yılında Yüksek Okulumuzun Fakülteye dönüşme çalışmasıda başlayacak. Ben şimdiden kendilerine teşekkür ediyorum. Troya yılının bereketi Ezine Gıda İhtisas OSB ile birlikte inşallah Fakültemiz Ezine’ye kazandırılmış, yaklaşık beş ila sekiz bin insanımızın istihdam edileceği marka bir organize sanayi bölgesi olacak burası” dedi.
Ezine Gıda İhtisas OSB çevreci bir proje
Ezine Meslek Yüksek Okulunun Fakülteye dönüştürülmesi ile ilgili görüşmelerin yapıldığını ve çalışmalarının da startının verildiğini ifade eden Vali Tavlı, “İnşallah 2018 Troya Yılında Yüksek Okulumuzun Fakülteye dönüşme çalışmasıda başlayacak. Ben şimdiden kendilerine teşekkür ediyorum. Troya yılının bereketi Ezine Gıda İhtisas OSB ile birlikte inşallah Fakültemiz Ezine’ye kazandırılmış, yaklaşık beş ila sekiz bin insanımızın istihdam edileceği marka bir organize sanayi bölgesi olacak burası. Bu organize sanayi bölgesi çevreci bir proje. Çevreci proje deyince bundan sonra aklımıza Ezine Gıda İhtisas OSB gelecek. Çünkü burada yapılan fabrikalarla, modern tesislerle, modern arıtma tesisleri ile yapılan üretim ile birlikte tarımsal potansiyelimiz daha da artacak. Tarımsal verim artacak. İşte çevrecilik, çevreye duyarlı olma, çevreye sahip çıkma anlayışı budur diyorum. Daha güzel Ezine, daha güzel Çanakkale, daha büyük Türkiye için el birliği işe çalışıyoruz. Daha çok çalışacağız diyorum, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum” dedi.
Toplantının devamında Ezine MYO Müdürü Doç.Dr. Erenoğlu tarafından projenin lansmanı gerçekleştirilerek genel bilgilendirmelerde bulunuldu.
Toplantının sonunda topluca hatıra fotoğrafı çektirildi.
Daha fazla
400 Istakoz Gelibolu Sualtı Parkı’ndaki Tarihi “HMS Majestic” Batığına Bırakıldı
ÇANAKKALE TEKNOPARK ANADOLU’DA YİNE ZİRVEDE
“Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge, Test ve Eğitim Merkezi” İçin Odak Grup Toplantısına Gerçekleştirildi