“Alexandreas Troias, Troya ve Zeytin, Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Geyikli İlkokulunda “Küçük Seramik Sanatçıları”’nın elinde hayat buldu.
Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde Geyikli İlkokulu öğrencileri “Küçük Seramik Sanatçıları” projesiyle gerçekleşen etkinlikte “Alexandreas Troias, Troya ve Zeytin” temalı seramik ürünler yaptılar.
Geyikli İlkokulu öğretmeni ve proje yöneticisi İsmail Erdoğan, okul öğretmenleri Zeynep Karipçin ve Yunus Emre Akyol’un proje yürütücüsü olarak yer aldığı ve ilçeye bağlı Bozköy köyünde gerçekleşen etkinlik öncesinde ilk olarak okulun konferans salonunda Arkeolog Fecri Polat tarafından öğrencilere Troya ve Troya seramikleri konulu sunum yapıldı. Polat sunumunda Troya’nın önemi ve tarihçesinden, Çanakkale için değerinden bahsederek, ayrıca Troya Ören yerindeki kazı alanındaki buluntu seramikleri ve seramik motifleri üzerine bilgiler verdi.
Okulda gerçekleşen sunumun ardından Bozköy’e gelen öğrenciler burada seramik sanatçısı Ece Güneş Erten kılavuzluğunda seramik sanatını ve seranik yapım tekniklerinden “sucuk” ve “plaka” yöntemlerini öğrendiler.
Öğrencilerin keyifli ve eğlenceli vakit geçirdikleri etkinliğin sonunda öğrenciler ortaya çıkan ürünlerini kurumaları için güneşe bırakırken, fırınlanmaları için seramik sanatçısı Erten’e teslim ettiler. Öğrenciler böylelikle ilk ürünlerini elde etmiş olurlarken, böylesi bir projede yer almaktan dolayı mutlulukları gözlerinden okunuyordu.
Proje Yöneticisi İsmail Erdoğan ise proje konusunda yaptığı açıklamada, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur diyen Atatürk’ün sözünden hareketle böyle bir proje geliştirdiklerini belirterek, “Projemizde küreselleşmenin karşıtı olan yerelleşme kavramında da dem vurarak, yerelimizdeki değerlerin farkına varmayı ve bunu genelleştirmeyi küresele yaymayı amaç ediniyoruz. Yerelimizde zeytin motifi, zeytin ağacı çok önemli bir unsurdur. Milat öncesinde milat sonrasında önemi hep daim olan bir metafordur. Zeytin ve zeytin ağacımızla birlikte hemen yakınımızda antik bir yerleşim olan Alexandreas Troias’ın da önemimi vurgulayarak, orada çıkan kazı alanındaki buluntuların özellikle seramiklerin üzerlerindeki motifleri şimdiki projemizdeki seramiklere nasıl yansıtacağımızı öğreniyoruz. Bunu da gerek arkeoloğumuz ve seramik sanatçımız sayesinde ilk ayağını başarmış bulunmaktayız. Bundan sonraki süreçte müze gezilerimiz olacaktır. Müze geziciliği özellikle Avrupa Birliği kapsamında eğitim sektöründe çok önemli bir yer almıştır ve bu konuda Avrupa ülkeleri çok sıkı bir şekilde çalışma yürütmektedir. Bizimde bu konuda geri kalmamız asla düşünülemez.
Projemizin ilk etabında öğrenciler seramik sanatıyla ilgili bilgiler edinip temel düzeyde seramik yapım sürecini öğrendiler. Küçük Seramik Sanatçıları” projesiyle bu kez de sanatsal yönlerini ortaya dökerek yeteneklerinin farkına varmaktalar. Projemizin ilk etabında bir kaç önemli nokta mevcut. Bunlardan biri ders dışı öğrenme ortamlarının öğrenciler tarafından fark edilmesidir. İkinci olarak öğrenciler farklı bir etkinlik ile ortaya çıkmayan yeteneklerinin farkına varmaya başladılar. Ayrıca öğrenciler yaşadığı yörenin değerlerini öğrenerek yerelleşme yolunda önemli bir adım atarak kendi bölgelerinin farkına vardılar. Projemiz çeşitli aşamalarla yıl sonuna dek uygulanacaktır” dedi.
Seramik Sanatçısı ve tasarımcısı Ece Güneş Erten de yaptığı açıklamada, okulun 2. ve 4. sınıf öğrencileri ile seramik çalışması yaptıklarını belirterek, “Çalışma öncelikle arkeolog Fecri Polat’ın Troia ve Troia Seramikleri sunumu ile başladı. Daha sonra Bozköy meydanında çocuklar çamurla tanıştı. Çalışma kapsamında öncelikle çamur şekillendirme yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi. Daha sonra coğrafyamızın en önemli değeri zeytin ve zeytin ağacı konusu üzerine çocuklar çamur üzerine rölyef çalışmalarını yaptılar. Dönem içinde çocuklar seramik çalışmalarına devam edecekler. Üretimlerinin konusu coğrafyamızın değerleri olacak. Troia, zeytin, Alexandreas Troias gibi. Öğrencilerimizin eserleri dönem sonunda çeşitli platformlarda sergilenecek” dedi.
Daha fazla
Balıkesir’in Kadınları, GMKA ile Ekonomiye Değer Katacak
Jandarmadan Lise Öğrencilerine “Geleceğe Işık Ol” Eğitimi
Ezine’de “Pedallar Döndü Çocuklar Güldü”