29 Mart 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

İsmail Pehlivan ; “Bayramiç Beyaz’ımızla Türkiye nin 7., Çanakkale’nin 1. Ürünü olduk”

Bayramiç ilçesinde, Kazdağları’nın eteklerinde yetiştirilen “Bayramiç beyazı” adıyla bilinen nektarinin Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret alması üzerine Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan açıklamada bulundu.

Pehlivan açıklamasında şunları ifade etti ;

” Bayramiç’mizde yetişen, Kazdağlarının eşsiz havası, jeolojik yapısı, iklim koşulları gece ile gündüz arasındaki ısı farkından dolayı ayırt edici özellik kazanan, enfes aroması ile ağızda olağanüstü bir lezzet bırakan, hasadı temmuz ayında yapılan “Bayramiç Beyazı” önce ulusal, dün itibari ile Avrupa Birliği tescili almıştır. Bu ürünle ilgili çalışmalara 2008’de başladık ve önce yurt içinde coğrafi tescil aldık. Hemen arkasından da fidan tescili aldık. AB serüvenimizi ise 2016’da başlattık. AB’nin 27 ülkesinde Türk bayrağını onurlandırmak, bizim için bir gururdur.  Avrupa’da yaklaşık bin 510 coğrafi işaret tescil ürün var. Ülkemizde, Bayramiç beyazı ile 7 ürün oldu. Odamızın girişimleri ve Prof. Dr. Kenan Kaynaş hocamızın raporlarıyla oluşan başvurumuzla rüştümüzü ispat ettik.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Yola Çıkarken Sevdamız “Bayramiç” dedik”

Yola Çıkarken Sevdamız “Bayramiç” dedik. Olmaz dediler. Yapamazsın boş iş bunlar dediler. Yaptın da ne oldu dediler. Marka neymiş. Coğrafi İşaret neymiş dediler. Enerjimiz kırmak için her şeyi yaptılar. Söylemedik söz bırakmadılar. Ayrıca şahsımın dikili 1 ağaç Bayramiç Beyazı olmamasına rağmen yılmadık. Bununlar beraber marka neymiş diyenlere inat 4 Çeşit Fidan tescili yaptık. Durmadık yılmadık. Ancak bize gönülden inanan çiftçilerimize, meclisimize, yönetim kurulumuza bize durma devam et sen eleştirenlere bakma diyen herkese teşekkür ederim. Başardık. Bugün Avrupa Birliğinde 27 Ülkenin içinde bulunduğu Ülkemizin de ay yıldızlı Bayrağını dalgalandırmanın gururunu hep beraber yaşıyoruz. Türkiye nin 7.ürünü Çanakkale nin 1.ürünü olduk. Tabii ki Bayramiç’ imizin de yine ilk ürünü olduk. Ülkemize Çanakkale’mize oksijen deposu Kazdağları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç’imize hayırlı olsun.

 

 

 

 

 

 

 

 

” Bayramiç sadece isimden ibaret değildir”

İlimizde Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Ezine Peyniri, Bozcaada Çavuş Üzümü, Geyikli Zeytin Yağı, Çanakkale El Halısı olmak üzere 7 adet coğrafi işaret vardır. Biz bununla kalmayıp Zeytinyağına da “Bayramiç Zeytinyağı” olarak müracaat ettik.Tabi yine 1800 yıllarda Cezayir Salnamesinde helvacılığın bir meslek olduğu ticaret odası kuruluşu 1955’dir. İlçemizde 1950 yılından bu yana helvacılık yapan bir ailenin kayıtlarına ulaştık. Yine 1972 yılında çıkan bir dergi de Milli Şairimiz Mehmet Akif’in hatıralarında helvayı Bayramiç de yediğini ve belgesel de bu konun da açıkça işlendiğinden yola çıkarak ilk adımları attık. Mesele Bayramiç olunca benim için ailemden sonra Bayramiç önce gelir. Bayramiç sadece isimden ibaret değildir. Üreten insanların bulunduğu katma değerli bir ilçedir. Bayramiç’de yaşam katma değerli ürünleri yetiştiren ve üreten insanlar ile daha yaşanabilir bir hale gelmiş bir kasabadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Biz yöneticiler markaya, tarihe değer verirsek daha ileriye gidebiliriz”

Önce hayal kuracaksın, sonra uygulamaya koyacaksın. Bakın ilçemiz de tek meyvecilik yok. İlçemizde hayvancılık da ön plandadır. İşte bu sebeple küçükbaş hayvancılık için gerekli alt yapı çalışmalarını Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz,Çanakkale Ticaret Borsası, Çanakkale Ticaret Sanayi Odası, Ak Parti Grup Başkanı Çanakkale Milletvekilimiz Bülent Turan, Çanakkale Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu, Ak Parti Bayramiç İlçe Başkanı Sadettin Arslan ve Köy Muhtarlarımız ile atıyoruz. Bu yıl ilçemizde yem bitkisi destekleri artmıştır. Hayvancılık yapan üreticilerimiz gerekli tohum desteğini girişimlerimiz sonucu alıyor. Almaya da devam edecek. Çünkü Ziraat Odası hizmet makamıdır. Nerede bir eksik bize ulaştı ise yetkiler ile hep çözüm için çalıştık. Çalışmaya da devam edeceğiz. Bu gün gelinen noktada yakın ilçelerdeki kurum ve kuruluşlar Coğrafi İşaretli ürünler ile ilgili protokol imzalıyor. Oysaki bizler bunları sizlerden aldığımız güç ile başardık. Bu başarı sizlerin başarısıdır. Daha fazla ileriye gitmek için kooperatif başkanlarımız, önder üreticilerin ambalaj konularında da çalışması gerekmektedir. Artık devir coğrafi işaret marka devri. İşte bu sebeple ürünlere katma değer katmak için herkes kendi adına toplum adına gerekli çalışmaları yapmak zorunda. Markaya sahip çıkmak bireysel değildir. Toplum olarak hep beraber sahip çıkılmalı birlikte hareket edilmelidir.

Sözlerime son verirken, coğrafi işaret alınmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyor, “Her şey Bayramiç için, her şey üreticimiz için, her şey tarım İçin” diyor, Ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını ve Türk ekonomisine katkı sağlamasını diliyor,  saygı ve sevgilerimi sunuyorum..”

 

About Post Author