17 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“KARIŞ KARIŞ SAVUNDUK; ADIM ADIM YÜRÜYELİM”

Dünya harp tarihine geçen Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’nda ziyaretçiler için özel yürüyüş yolları oluşturuluyor.

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığınca planlanan ve Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı yarımadadaki şehitlik ve anıtların düzenli bir şekilde gezilip görülebilmesi amacıyla yürüyüş yolları oluşturulmasına yönelik başlatılan 7 kilometrelik “Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı” projesi uygulamaya geçti.

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamada, dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan bölgede ziyaretçilerin ve araştırmacıların muharebe alanlarını yakın perspektiften ve mevkilerden görmelerini sağlamak amacıyla yürüyüş güzergahı projesinin hayata geçirildiği belirtildi.

Toplamda yaklaşık 7 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olarak ve yine yaklaşık 6,5-7,5 saatlik yürüyüş süresine sahip olan “Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı” nın bugüne kadar ilgili pek çok arşivden tespit edilmiş, belgelenmiş bilgiler ışığında çeşitli fotoğraflar, harita ve krokiler içeren bilgi ve yönlendirme tabelalarıyla da donatılacağı belirtildi.

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“1915’ten günümüze kalan ve dünyanın en iyi korunmuş savaş alanında bundan tam 104 yıl önce ecdadımızın büyük bir savunma ve ölüm kalım mücadelesi verdiği bu alanda, ziyaretçilerin ve araştırmacıların muharebe alanlarını yakın perspektiften ve mevkilerden görmelerini; yapacakları ziyaretleri daha çok içselleştirmelerini sağlamak hedefiyle Başkanlığımız tarafından planlanan yürüyüş güzergahı projesi uygulamaya geçmiştir.

 “Atalarımızın karış, karış savundukları toprakları adım, adım yürümek” ilkesinden hareketle çalışmalar devam etmektedir.

Toplamda yaklaşık 7 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olarak ve yine yaklaşık 6,5-7,5 saatlik yürüyüş süresine sahip olan “Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergâhı” bugüne kadar ilgili pek çok arşivden tespit edilmiş, belgelenmiş bilgiler ışığında muhtelif fotoğraflar, harita ve krokiler içeren bilgi ve yönlendirme tabelalarıyla da donatılacaktır. 

Güzergâh içerisinde ziyaretçilerin yürüyebilmelerine engel teşkil edecek nitelikte çok dik, eğimli ve engebeli bölgelerde, güvenli ve konforlu bir yürüyüşün sağlanabilmesi için silüeti bozmayacak nitelikte tamamen doğal ahşap malzemeler kullanılmak suretiyle basamaklama ve kot düzenleme çalışmaları, dere yataklarında ise ahşap geçiş platformu çalışmaları, riskli bölgelerde korkuluk ve uyarı levhaları çalışmaları da devam etmektedir.

Yapılan açıklamada güzergâhın uygulama aşamasında olduğu için ziyaretçi gruplarının alana girmesinin güvenlik açısından riskli olduğu hatırlatıldı.

 

About Post Author