24-30 Nisan 2018 tarihleri arasında kutlanan “Dünya Aşı Haftası dolayısıyla Ezine İlçe Sağlık Müdürlüğünden basın açıklamasında bulunuldu.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“24 – 30 Nisan 2018 tarihleri arasında kutlanan “Dünya Aşı Haftası” Ülkemizde bu yıl, “Sağlık, Aşıyla Koruma Altında” teması ile gerçekleştirilmiştir.
Dünya Aşı Haftası etkinlikleri ile bağışıklamanın önemi konusunda farkındalık oluşturmak, hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürebilirliğinin sağlanması için bağışıklama çalışmalarının güçlendirilmesi ile her yaştan insanın korunmasının sağlanması hedeflenmektedir.
Çeşitli hastalıklara neden olan virüs ve bakterilerin zayıflatılarak vücuda enjekte edilmesine aşı denilir.
Aşı, insanları hastalıklardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
Aşı Nasıl Etki Eder
Aşı ile zayıflatılmış veya ölü mikrobu verince antikorlar oluşur.
Etken ile tekrar karşılaşılınca vücudumuz yanıt verir .Bizi hastalıktan korur.Hastalık etkeni ile savaşır.
Aşılar Hangi Hastalıklardan Korur?
DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.
Eksik Aşı Durumunda
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk belirlendiğinde, yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.
Aşılar Nerede Uygulanır? Aşı Ücretli Midir?
Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar çocukluk yaş grubu ve risk gruplarında yer alan kişilere Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Aşı Sonrası
Aşılarda yüksek teknolojinin kullanımı nedeni ile artık eskiye göre aşı yan etkilerini çok az görmekteyiz. Aşılarda görebileceğimiz genel yan etkiler; ateş, huzursuzluk, aşı yapılan yerde kızarıklık, sertlik, döküntüyü sayabiliriz. Düşüremediğimiz ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşmaya neden olacak her türlü durumda doktorunuza başvurunuz.
Aşıların Koruyuculuğu
Aşıların hiçbiri %100 koruma sağlamaz. En yüksek koruma oranına sahip kızamık bile %98 koruma sağlar.
2017 yılında 85 çocukta kızamık vakası görüldü.
2018 yılının ilk üç ayında kızamık vakası 44 e ulaşıldı. Üstelik bu çocukların 3 ü aşılanmıştı.
Aşı yapılan çocuklarda da kızamık vakasının görülmeye başlanmasının sebebi aşı yapılmayan çocuklarımızın bulunması.
Aşı yapılmayan çocuklar olunca aşı yapılan çocuklarda da aşı koruyuculuğu azalıyor
Toplum yüksek oranda aşılanırsa çocukların hasta olma ihtimali neredeyse yok olur.
GÜVENLE AŞI YAPTIRMAK
Ülkelerin sağlık politikalarını organize eden ve uygulayan sağlık bakanlıklarıdır
Ailelerin yapılan olumsuz propagandalara kulak asmamaları ve çocuklarını Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği şekilde güvenle aşılatmaları gerekmektedir.
Aşı Takvimimiz