29 Mart 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

SEMİZOĞLU ; “TAVSİYE DEĞİL, TALİMAT BEKLİYORUZ ”

ÇTSO’nun Ekim ayı toplantısında kriz fırsatçılığı yapan bankaları uyaran Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı, bankalardan tavsiye değil talimat beklediklerini vurguladı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Oda’nın Ekim ayı toplantısında Cumhurbaşkanı’nın ve Maliye Bakanı’nın söylemleriyle, banka şube yöneticilerinin uyguladıklarının taban tabana zıt olduğunu ifade etmişti.

Fırsatçılığı bırakmamaları halinde bankaların isimlerini açıklayacağına vurgu yapan Başkan Semizoğlu, tacirin tüccarın sadece iyi günde değil zor günde de kredi vererek destek olmalarını beklediklerini kaydetti. ÇTSO Başkanı Semizoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Üyelerimizin bankacılık sektöründe yaşadığı sorunları ve bu sorunları giderecek çözümlerin üretilmesi için her platformda tacirimizin tüccarımızın hakkını savunmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Ülkemizde son dönemlerde yaşanan ekonomik daralma, maalesef içerideki bazı fırsatçılara da uygun zeminler hazırlıyor. Fırsatçılık sadece ürünlerin depolarda ucuz fiyata alınarak stoklanmasıyla yaşanmıyor. Bankacılık sektöründe de benzer durumlar yaşanıyor.

“SAYIN BANKA MÜDÜRLERİ; HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ. BIRAKIN GEMİNİN SU ALMASINI, GEMİ BİRAZ SALLANMAYA BAŞLAYINCA BİLE BANKALARIMIZIN PAÇALARI TUTUŞUYOR” 

Bankacılık sektörü sanki tacirimizin ve tüccarımızın sadece iyi günlerde kredi alması için kurulmuş bir sektör gibi davranıyor. Bizleri iyi günlerimizde randevu alarak ziyaret etmek isteyen, etkinliklerine katılım için ricacı olan banka müdürlerinin firmalarımızın zor günlerinde de aynı nezaketi ve anlayışı göstermelerini bekliyoruz.

“BİZLERE CESUR VE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ÜRETMEK ÜZERE BÖLGE MÜDÜRLERİNİ VEYA GENEL MÜDÜRLERİNİ ZORLAYACAK YETKİNLİKTE BANKA MÜDÜRLERİ LAZIM”

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) tavsiye niteliğindeki kararına göre; nakit kredi borcu 15 milyon TL’nin altında olan işletmelerden belli şartları sağlayanlar vadesi gelen taksitleri 24’aya kadar vadelendirebilecek.30 Nisan 2019 tarihine kadar vadesi dolacak spot kredileri ile taksitli kredilerin, bu dönemde vadesi gelen taksitlerin vadelendirilmesi  aya kadar anapara ödemesiz olacak. Biz bu tarz alternatiflerle bölgemizdeki ekonomiyi rahatlatacak kararlar alabilen, cesur ve inisiyatif alabilen, yetkin banka müdürleri istiyoruz. Yoksa Çanakkale’nin dinginliğine ve güzelliğine kendini kaptırıp; “Emekli olsam da buraya yerleşsem” zihniyetindeki bankacılarla hiçbir yere varamayız.

“BİZLER ÜRETİCİ OLARAK NASIL FEDAKÂRLIK YAPIYORSAK BANKACILAR DA AYNI FEDAKÂRLIĞI YAPACAK VE ARTIK KRİZ FIRSATÇILIĞINI BIRAKACAK”

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın bugün yaptığı açıklamaları dinledik. Tavsiye niteliğinde olan karar çok sayıda firmayı ilgilendiriyor. Ne yazık ki tavsiye kararları denince banka müdürlerinin inisiyatifine bırakılmış gibi algılanıyor. Büyüklerimizin iyi niyetli tavsiye kararları talimat olarak gelmedikçe bankalarımız ne yazık ki keyfi uygulamalarına devam edecektir. Tavsiye kararı aynen şöyle; “Hakkında yasal takip başlamamak koşuluyla ve 30 Haziran’dan sonra yeniden yapılandırma yapılmadıysa firmaların 6 aylık ödemelerini öteliyoruz. Daha sonra 18 artı 6 ay 24 ay vade ile biz yeniden yapılandırmış oluyoruz. Bu son derece nefes açıcı bir uygulama. Bu işletme kredisi ve yatırım kredisi taksidi olabilir. Sektörün toplam krediler içindeki payı dörtte bir. 400 miyar TL’nin üzerinde bir rakam. Firmalar 6 ay bankalara yapacağı ödemeyi yapmayacak. Ekonomiye artı değer katacak firmalar için bir uygulama. Aslında reel sektör ile bankacılık sektörü iş ortağı. 15 milyon TL ile 100 milyon TL arası krediler ne olacak? 100 milyon TL ve altı için her zaman yaptığımız tarzda bankaya giderek nefes aldıracak yapılandırmaları yapmaya devam ediyor olacağız. Uygulamanın amacı ekonominin daha canlı olmasını sağlamaktır.” dedi.

Biz Oda olarak ülke ekonomisinin normal seyrine dönmesi için bankacılık sektörünün elini taşın altına koymasını ve gayret göstererek alternatif çözümler üretmelerini bekliyoruz. Bu çözümlerin üretilmesi içinde her platformda taleplerimizi dile getirerek lobicilik yapmaya devam edeceğiz.”

 

About Post Author