Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) & Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Çanakkale Ticaret Borsası katıldı.
Bu yıl 9. su düzenlenen ve TOBB Başkanı Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Sayın Hüseyin Aydın ile TBB Yönetim Kurulundaki Bankaların (İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı-Kredi, Halkbank, Vakıfbank, TEB, ING, Eximbank, Odeabank, Şekerbank, Citibank) Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcılarının katılımıyla Tekirdağ Ramada Hotel’de gerçekleştirilen istişare toplantısına Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Çanakkale il ve ilçelerinde yer alan Oda ve Borsaların Yönetim kurulu Başkanları, Meclis Üyeleri ve Komite Üyeleri katıldı.
Toplantıya ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi İ.Volkan Temiz, Meclis Üyeleri Ahmet Demir, Ali Karaman, Batuhan Eyit, İbrahim Şahinkaya, Metin Tunç, Şahin Bektaş, Şakir Kutluay, 7 no’lu Komite Başkanı Ersin Vural, 11 no’lu Komite Başkanı Ercan Döner, 20 no’lu Komite Başkanı Faruk Kartal, 18 no’lu komite üyesi Metin Kenar, Ersin Aycibin ile Genel Sekreter Sema Sandal, ÇTB Yönetim Kurulu Sayman üyesi Melih Gündoğdu, Meclis Başkan Vekili İzzet Arıcı, Meclis Üyeleri Sinan Yücel, Ahmet Uzun, Güray Özsoy, Vayit Tüzgen ile Çanakkale Ticaret Borsasının merkez ve ilçelerinde yer alan borsaya kayıtlı komite üyelerinden oluşan 35 kişilik heyet katılım sağladı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBB Başkanı Hüseyin Aydın toplantı öncesinde yaptıkları ortak açıklamada iki sektörün birbirini anlamaya ve dinlemeye ihtiyacı olduğunu belirterek sıkıntılı süreçten ele ele vererek çıkılacağını vurguladılar.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tüm Trakya bölgesindeki il ve ilçeleri burada buluşturarak bankacılarla biraraya getirdiklerine dikkat çekerek, bankaların genel müdür ve genel müdür yardımcılarının KOBİ’lerin sorunlarını dinlemek üzere sahaya inmelerinin önemine değindi. Hisarcıklıoğlu, “Reel sektör ve finans sektörü bu toplantılarda birbirlerini daha iyi anlama imkanı buluyor. Ortak çözümler geliştiriyoruz. Her iki sektörün de güçlenmeye ihtiyacı var” diye konuştu.
“Finansmana ulaşma kanalları açık tutulmalı”
KOBİ’lerin finansmana ulaşabilme kanallarının açık tutulmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son dönemde ekonomide olumlu gelişmeler olduğundan, ancak ekonomideki canlanmanın henüz istenilen noktaya gelmediğinden bahsetti. Oda ve borsalardan gelen talepleri TOBB olarak hükümette ilettiklerini açıklayan Hisarcıklıoğlu hükümetin bundan hareketle 4 sektörde vergi indirimi yaparak piyasaların canlanması noktasında ilk adımı attığını söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Kısa çalışma ödeneği aktif hale geldi. Ödeme sıkıntısına düşen mükelleflerin SGK borçarına 60 ay vadelendirme sağlandı. Ziraat ve Halkbankası önderliğinde İş Bankası ve Vakıfbank’la da beraber konut kredisi faizleri düşürüldü. 5 yıldır talep ettiğimiz devrim niteliğindeki bir gelişme olarak, ticari alacak sigortasında adım atıldı. Önümüzdeki dönemde bunun hayata geçirilmesi
ile ilgili mevzuat çıktı. Son 25 yılda çeşitli sıkıntılı dönemleri hep beraber atlattık. Reel sektör ve finans sektörü el ele verip diyoruz ki: Biz Türkiye için varız.”
TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise organizasyon için TOBB’a teşekkür ederken, reel sektör ve finans sektörünün ülkenin büyümesi ve kalkınması için ne yapması gerekiyorsa onu konuşmak için biraraya geldiklerini bildirdi. Aydın, toplantı sonrasında firmalarla birebir görüşmeler de gerçekleştirerek sorunlara çözüm bulmaya çalışacaklarını ifade etti.
“BANKALAR TÜKETİMİ DEĞİL ÜRETİMİ DESTEKLEMELİ”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, toplantıyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Son dönemde ticari kredilerin vadesinden önce bankalar tarafından kapatılmasının talep edilmesi, zaten yüksek faiz ödeyen tacirimizin tüccarımızın belini iyice büktü. Piyasada nakit para akışının olmaması ayakta durmak için çabalayan KOBİ’lerimiz ancak banka kredileriyle değirmenine su aktarıyor. Bazı bankalarımızın bu durumu fırsata çevirmesi ticari ahlaka ve piyasa teamüllerine aykırı. KOBİ’lerimiz olmazsa bankalarımız fatura tahsilat haricinde hiçbir işlem yapamaz hale gelir. Biz ÇTSO olarak, üyelerimizin sadece bankalar ile ilgili sorunlarını dinlemek üzere bir birim kurduk. Bu süreçte iletilen sıkıntıları da bu toplantıda doğrudan bankaların genel müdürlerine bildirme imkanımız oldu. Çanakkale’nin sadece emekli, öğrenci şehri olmadığını, Çanakkale’de üreticiler de olduğunu, üretmek isteyenlerde olduğunu, yatırımlara açık bir il olduğunu belirttik. TBB Başkanı’na özellikle de tüketici kredileri ile ilgili kaç bankacı istihdam ettiklerini, üretici kredileri için kaç bankacı istihdam ettiklerini sordum.” diyerek bire bir de görüşme imkanı sağlanan bu toplantı için emeği geçenlere teşekkür etti.
Toplantı ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen; Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Çanakkale nin yer aldığı 4 ilin iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Tekirdağ’da gerçekleştirilen Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısının ismine uygun olarak diyalogları geliştiren ve faydalı bir toplantı olduğunu belirtti.
Başkan Üzen bu toplantılarla reel sektör ve finans sektörünün birbirini daha iyi anlayıp ortak çözüm geliştireceğine de işaret etti.
Başkan S.Kaya Üzen ayrıca “Üyelerimiz bankalar ile yaşadıkları sıkıntılarını, problemlerini dile getirip, sorunları ile ilgili bankalarımızın genel müdürleri ile birebir görüşme fırsatı buldular. Bugün finans sektörü ile reel sektör ele ele verdikten sonra yapılamayacak bir şey yok. Bu sıkıntıların hepsinin geçeceğine inanıyoruz” dedi.
Daha fazla
Çanakkale Havalimanı 2025 Şubat İstatistikleri: Yolcu, Uçak ve Yük Trafiğinde Önemli Gelişme
Gebze Hazır Beton Tesisi, Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sertifikasını Altın Seviyede Yeniledi
ÇOMÜ, Güney Marmara Küresel Ufuk Programı Lansmanında Güçlü Adımlar Attı