19 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

Türkçe Öğrenen Yabancı Öğrenciler “Harmandalı” İle Çanakkale’ye Veda Etti

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliği çerçevesinde yürütülen çalışma ile yurt dışında Türkçe öğrenimi gören yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde konuk edilmesi, Türkçeyi ve Türk kültürünü daha yakından yaşayarak öğrenmesini amaçlayan 2017 Yaz Okulu programı veda gecesi ile sona erdi.

Gecede Türkçe Yaz Okulu programına katılmak üzere Çanakkale’ye gelen 18 yabancı öğrenci, düzenlenen veda gecesinde ülkenin sevilen halk oyunları arasında yer alan zeybek gösterisi sundu.

Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl sekizincisini gerçekleştireceği Türkçe Yaz Okulu programı, 22 farklı şehir ve 23 üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Program kapsamında öğrenciler Erzurum, Rize, Balıkesir, Çanakkale, Sivas, İstanbul, Afyonkarahisar, Isparta, Sakarya, Karabük, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Bolu, Ankara, Giresun, Samsun, Karaman, Konya, Aydın, İzmir ve Nevşehir’de Türkçe eğitimi aldı, kültürel gezilere katıldı.

Program kapsamında Çanakkale’ye gelen 13 farklı ülkeden 18 öğrenci Gökçeada’da düzenlenen “Köyde Yaşam” temalı gezide seramik üretim atölyesi ve ahşap el sanatları atölyesini ziyaret etti.

Veda gecesinde Çanakkale Truva Otel’de düzenlenen yemekte bir araya gelen öğrenciler, burada yöresel kıyafetler ile “Harmandalı” türküsü eşliğinde zeybek oynadı. Öğrencilerin performansı katılımcılardan büyük alkış topladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Bacak, burada yaptığı konuşmada, programa 13 ülkeden 18 öğrencinin katıldığını söyledi.

Burada ilk amaçlarının Türkçeyi öğretmek olduğunu ifade eden Bacak, “Türkçeyi öğretirken de Türkçeyi yaşayarak öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu kapsamda öğrencilerin Türkiye’yi ve Türkçeyi daha iyi anlayabilmeleri amacıyla tarihi geziler düzenledik. Çanakkale’yi de onlara tanıttık. Ebru sanatını öğrettik kendilerine, halk oyunlarımızı hem tanıttık hem öğrettik. Türk yemeklerinin tadına baktılar, nasıl yapıldığını öğrendiler. Katılımcılar programdan çok memnun kaldılar. Bizlere burada bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Programın çok yararlı geçtiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Acer ; “Türkçe öğrenen bir kişi sıradan bir dil öğrenmiyor”

ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Yücel Acer’de yaptığı konuşmasında,  Türkçenin dünyada en çok konuşulan 5 dilden birisi olduğunu ifade ederek, “ Türkçe öğrenen birisi dünyada büyük bir kitle ile iletişim kurabiliyor anlamına geliyor. Türkçe öğrenen bir kişi sıradan bir dil öğrenmiyor, büyük bir kitlenin, birçok ülkenin konuştuğu bir dil öğreniyor anlamına geliyor. Türkçe sadece iletişim kurmak için değil, bilim dünyası içinde önemli bir dil haline geliyor. Bundan çok kısa bir süre öncesine göre Türkçe, bilim dünyasında etkisini yükselten bir dil. Türkçe programlar yurt dışında da yaygınlaşmaya başladı. Batı dünyasındaki üniversiteler de Türkçe okutan bölümler ve Türkçe dil dersi veren üniversiteler sayısı artıyor. Bu anlamda Türkçe öğrendiğiniz için güçlü bir bilimsel araca da sahip olmuş oluyorsunuz” dedi.

Acer konuşmasının devamında , “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini ve Çanakkale’yi tanıma fırsatı buldunuz. Sizleri tekrar Çanakkale’de görmek isteriz Üniversite eğitimi için veya üniversite sonrası yüksek lisans ve doktora yapmak için” dedi.

Yemeğe, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, GESTAŞ A.Ş Genel Müdürü Volkan Uslu ile Yunus Emre Enstitüsü Çanakkale Öğrenci Yetkilisi Şükran Yılmaz ve TÖMER Koordinatörü Cumali Yaşar katıldı.

About Post Author