Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ortaklığı, Çanakkale Teknopark, Ezine Gıda İhtisas OSB işbirliği ile hazırlanarak, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Kümelenme Destek Programı 3. Destek Çağrısı kapsamında; “Çanakkale Agro-Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmasına yönelik sunulan projeyi görüşmek üzere konuyla ilgili yetkililer ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde bir araya geldi.
Çanakkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim görevlileri, Prof. Dr. Habib Kocabıyık, Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk, Prof. Dr. Yonca Yüceer, Doç. Dr. Barış Yücel, Doç. Dr. Özgür Özay, Yrd. Doç. Şehnaz Özatay, Genel Sekreter H. Sema Sandal, Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği Başkan Yardımcısı Bahar Yurt ve ÇTSO Proje Uzmanı N. Gökhan Doğru’nun katıldığı toplantıda, projede gerçekleştirilecek faaliyetler, proje bütçesi ve projenin çıktıları üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
“TÜRKİYE’NİN İLK AGRO-BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARINI KURMAK İSTİYORUZ”
Proje hakkında bilgi veren Genel Sekreter Sema Sandal, ÇTSO koordinatörlüğünde hazırlanan projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ön onayından geçtiği, bir sonraki aşama olan bağımsız değerlendirici aşamasında olduğunu belirterek, bu aşamadan geçilmesi halinde Ankara’ya proje savunması için davet edileceklerini, gerçekleştirilen toplantının ön hazırlık ve proje izleme çalışması olduğunu ifade etti.
Toplantıda katılımcılar tarafından kurulması planlanan “Agro-Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi” ‘nde gerçekleştirilebilecek biyoteknoloji ve nanoteknolojiye dayalı Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verildi. Projenin kısa, orta ve uzun vade de gıda teknolojisinde bölgemizde ve ülkemizde üretilen ürünlerin; raf ömrünü uzatılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, starter kültür üretiminin desteklenmesi, zeytin üretiminden çıkan karasuyun, peynir altı suyunun ekonomiye geri kazandırılması, tanı kitleri gibi gıda sektörünün öncelikli ihtiyaçlarını karşılayabilecek çalışmalar hakkında görüş ve alışverişinde bulunuldu.
Katılımcılar tarafından, gerçekleştirilmesi planlanan projenin bölgede Kamu-Sanayi-Üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu ve projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını belirttiler.