Çanakkale Ticaret Borsası zeytin-zeytinyağı sektör komitesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M.Uğur Yüksel ile toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M.Uğur Yüksel, Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Abdurrahman Eren, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Zeytin ve Zeytinyağı Komite Başkanı Ferhan Savran, Komite Üyeleri Nahit Sezgin, Mehmet Tosun, Tuncay Güngör katıldı.
Toplantıda gündem, geçtiğimiz sezonu değerlendirmek, sektörde yaşanan sorunlar, çevreye ilişkin yeni mevzuat düzenlemeleri ve ihracatta yaşanan sıkıntılar oldu.
Toplantının ilk açılışında piyasayı ve sektörü değerlendiren Başkan Kaya Üzen “Çanakkale ekonomisinde büyük paya sahip olan zeytin ve zeytinyağı sektörleri ile ilgili mevcut durum, ihtiyaçların tespiti ve yapılabilecek çalışmalar hususunda istişare yapmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz ile düzenlemiş olduğumuz toplantımıza hepiniz hoş geldiniz.
İlimiz tarım ürünlerinin tüm dünyanın kabul ettiği piyasa ekonomisi kurallarına uygun olarak alınıp satılmasına imkân vermek ve Çanakkale’ye özgü ürünlerimizi tanıtmak ve markalaştırmak adına tüccar ve sanayicimizin önünde buldozer görevini üstlendik. Bu düşünceler doğrultusunda tüm sektörlerimiz gibi zeytinyağının tanıtımı ve ihracatının da çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. Hem yurt içi fuarlarında hem de yurt dışı fuarlarında öncelikli sergilediğimiz ürünlerimiz arasında yer almakta. Ve bizlerin de bu konuda çok mesafe aldığımızı düşünüyorum.
Üzen konuşmasında, “bu arada hemen şunu ifade edelim. Biz geçtiğimiz yıllarda Yunanistan ve Edremit’te zeytin karasuyunun giderilmesi ve prinanın tekrar kullanımı için çok geniş kapsamlı teknik geziler düzenledik. Mevzuatı inceledik. İl Müdürümüzden sektör denetlemelerinde daha geniş düşünmeleri ve daha yapıcı olmalarını rica ediyoruz Bu sektör bizim gözbebeğimiz. Önemli markalarımız var. Bizler bu dönemin yöneticileri olarak geçici çözümlerden ziyade kalıcı çözümler üretmeyi arzu etmekteyiz. Bununla ilgilide komitemiz ile çalışmalarımıza sürdürmekteyiz.” dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M.Uğur Yüksel ise “Öncelikle siz değerli sektör temsilcileri ile bir araya gelerek burada olmak son derece memnuniyet verici. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak; Bizler sektörün yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyoruz. Sektör oyuncularımızın çalışmalarını görüyoruz. Zeytinyağı üretimi esnasında çıkan atıklarla ilgili çevrenin sıkıntılarını en az indirmek ve bertaraf ettirmek bizim görevimiz. Hem sektörün sorunlarına hem de mevzuata çok önem vermemiz gerekiyor. Çevreye duyarlı olunması, bu durumdan şikâyetlere fırsat verilmemesini istiyoruz. Sektörün sorunları konusunda sizlerle bir arada olduğumuz için mutluyuz. “dedi.
Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Abdurrahman Eren, zeytin ve zeytinyağı sektörü ve süt ürünleri sektörü ile ilgili sektör oyuncularının mevcut durumu, altyapıları ve mevzuat değişiklikleri ve Bakanlığın çalışmaları ile ilgili olarak detaylı bilgiler verdi
Komite Başkanı Ferhan Savran “Vali beyle yapmış olduğumuz tarım platformu toplantısında zeytinyağı sektörü ile ilgili Başkanımız Kaya Beyle aynı şeyi söyledik. Sektörde 2 fazlı çalışılabilir ya da geçen sene bize bildirilen mevzuata uygun şartlar yerine getirilerek 3 fazlı olabilir. Lakin şartlar çok ağır ve küçük işletmeler için uygun olabilir fakat büyük montanlı çalışan işletmeler için uygun bir yaklaşım değil. Kişisel fikrim, doğa açısından da tarım arazilerinin betona boyanması çevre açısından uygun değil. Biz Borsa olarak hem zeytinyağı sektörü ve hem de Peynir altı suyu ile ilgili fizibilite çalışması yapıyoruz. Biz bu işe kafa yoruyoruz. Ve çözüm üretmek içinde proje fikirlerimizi hayata geçirme noktasında elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.Bu çalışmalarımızın da sizler tarafından bilinmesini arzu ediyoruz” dedi.
Zeytin ve Zeytinyağı sektör kurulu üyesi ve Ezine Peynirciler Derneği başkanı Nahit Sezgin ise peynir altı suyu ile ilgili geçen seneye nazaran sıkıntının bulunmadığını belirterek dernek olarak yapılan çalışmalar ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Müdür Yüksel son olarak sizlerinde yaptığınız çalışmalarda bizlere de görev düşerse elimizden geldiğince yardımcı olamaya çalışırız. En azından fizibilite çalışmanızda bizlerde yaklaşık maliyetlerin çıkartılmasında destek oluruz. Diğer iller ile görüşerek diğer illerin yapmış olduğu iyi uygulamaları da beraberce inceleyebiliriz.”dedi.
Toplantı, karşılıklı fikir alışverişleri ve önerilerin ardından son buldu.