18 Nisan 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“Çanakkale & Ternopil İşbirliği Mutabakat Muhtırası” İmzalandı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve ÇASİAD işbirliği ile Çanakkale Valiliği ve Ukrayna’nın Ternopil Bölgesi Valiliği arasında imzalanan kardeş il protokolü kapsamında, iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği ekonomik işbirliği toplantısında  “Çanakkale & Ternopil İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalandı.

Ukrayna Ternopil Valisi Volodymyr Trush, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Ukrayna Konsolosu Katerina Pasynchuk, Igor Pasynchuk ve beraberindeki heyet ile Çanakkale iş İnsanlarının bir araya geldiği toplantıda iki şehir arasında yapılabilecek işbirlikleri hakkında sunumlar yapılarak görüş alışverişinde bulunuldu.

ÇTSO İÇDAŞ Toplantı Salonunda gerçekleşen ve Telekonferans yöntemi ile Ternopil Bölge Valiliği tarafından online olarak katılım sağlanılan toplantıya,ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Ukrayna Çanakkale Fahri Konsolosu Mehmet Işık, ÇASİAD Başkanı Semih Başaran, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Tennioğlu, Özgür Ekşi, Meclis ÇTSO Üyesi Burak Kunt, TÜRSAB Çanakkale Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu, ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale TÜROB Temsilcisi Mehmet Satar, Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Orçun Oktay, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver, Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu personeli ve Ukranya Ternopil bölgesinde görevli yöneticiler ile çok sayıda sektör temsilcisinin yer aldığı toplantıda video konferans yöntemiyle Ukrayna Ternopil bölgesi sektör temsilcileri de yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çanakkale Tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan toplantıda ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu açılış konuşması gerçekleştirdi. Semizoğlu konuşmasında, ” Çanakkale İş Dünyasının temsilcileri olarak sizleri Türkiye’nin parlayan yıldızı Çanakkale’de ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz, hoş geldiniz. Toplantımızın Çanakkale ve Ternopil arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamasını temenni ediyor ve bugün imzaladığımız protokol ile bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştireceğimize gönülden inanıyorum.

Bulunduğunuz şehir; Türkiye’nin en yaşanabilir, en mutlu kenti. Bunu ben söylemiyorum, ünlü ekonomi dergilerinin pek çok veriyi kriter alarak yaptıkları araştırmalar söylüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa’nın en büyük kamu yatırımları arasında ilk sırada. Cumhuriyetimizin 100. yılında İlimizin şanlı tarihini taçlandırmak üzere hızla inşa ediliyor. Troya Müzemiz 2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülünü aldı. Ödülden önce de Time Dergisi tarafından Dünyanın en harika 100 yeri arasında gösterilmişti. Şimdi biz daha iddialıyız ve ilk 10’da diyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“İKİ ŞEHİR ARASINDA TİCARET KÖPRÜSÜ KURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Çanakkale’ye gelmeniz, bu coğrafyayı görmeniz için burada hepsini sayamayacağım kadar daha pek çok sebepleriniz var. Bir önemli sebep olarak; Ülkenizin kıyısı olan Karadenizden çıkmış ve Çanakkale’de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan bir kardeşiniz olarak ben de varım. Sizlere kendimi çok yakın hissediyorum ve siyasi ve ekonomik ortak çıkarları ile yakınlaşan Ülkelerimize, Çanakkale’de yaşayan bir Karadenizli olarak her türlü desteği vermek için hazır ve istekli olduğumu ısrarla belirtmek istiyorum.

Bizler iş dünyası olarak dış ticaretlerimiz de, turizmde her ne kadar siyasetten uzak bir yol izlemeye çalışsak da pratikte çok da mümkün olmuyor. Dış politikada sorun yaşanan ülkeler ile ticarette de sorunlar çıkabiliyor. Ama çok şükür ki; Ukrayna ve Türkiye arasında coğrafyadan ekonomik ilişkilere, turizmden Kırım Tatarlarının durumuna kadar çok güçlü bir bağ var. Bu bağ siyasi ilişkilerimiz ile daha da güçlenmiştir. Türkiye, Rus işgali karşısında Ukrayna’nın yanında yer alarak toprak bütünlüğünü savunmuştur. Ukrayna da hepimizin bildiği bazı krizlerde Türkiye’nin yanında olmuştur. Bu yıl Nisan ayında açıklanan 20 maddelik ortak bildiri ile de başta ekonomi, ticaret, turizm, güvenlik, savunma sanayi , bilim, eğitim vs pek çok alanda işbirliğini artırarak sürdürme olmak üzere karşılıklı destek ve bağlılıklarımız teyit edilmiştir.

Bunları şunun için söylüyorum. Ülkelerimizin açtığı bu yola, sağladıkları kolaylıklara bizler de kayıtsız kalamayız, kalmamalıyız. Bugün attığımız imzalar kağıt üzerinde kalmamalı karşılıklı olarak işbirliklerimizin artırılacağının bir sözü olmalı ve karşılıklı ziyaretlerimiz devam etmelidir. Lütfen Ülkenize döndüğünüzde, turizm acentalarınıza Çanakkale’yi anlatın, yatırımcılarınıza anlatın. Bize de sizdeki fırsatları anlatın. Karşılıklı fırsatlarımızın farkında olalım ve değerlendirelim. Ben 8100 üyeli Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı olarak elimden geleni yapmak üzere bu sözü huzurlarınızda veriyorum. Toplantımızın Çanakkale ve Ternopil iş dünyası için hayırlı olacağına ve sizlerin de elinizden gelen katkıyı sunacağına inandığımı belirterek sözlerime son veriyor, saygılarımı sunuyorum.” diyerek açılış konuşmasını tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekonomik işbirliği toplantısında konuşma yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Ukrayna Türkiye ilişkilerine ve işbirliğine değinerek iki ülkenin dostluklarının eskiye dayandığını ve bu ilişkilerin Çanakkale ve Ternopil düzeyinde ticaretle taçlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Çanakkale’nin konumu gereği metropollere yakın olduklarını ve iki denize komşu, ulaşım ağı güçlü, yatırıma uygun, fırsatlar sunan özel bir kent olduğunu ayrıca tarıma dayalı sanayi yatırımlarınız için ideal olduğunu vurguladı.

Başkan Üzen ayrıca 44’ürünün Türkiye’de ilk 10’da yer aldığını Ezine peyniri, Bayramiç elması, Bayramiç beyazı, Çanakkale halısı, Bozcaada çavuş üzümü ve buna bağlı olarak şarapçılık, Yenice kırmızıbiberi ve Geyikli zeytinyağının coğrafi işaret tescil belgesi sahibi olduğunu ve her ilçesinde önemli bir değer bulunduğunu belirtti.

Başkan Üzen, Çanakkale’nin markalı ürünlerini Gulfood, Siall, Anuga gibi uluslararası fuarlara katıldıklarını belirterek, “ Kiev merkezli çok sayıda fuarınızın olduğunu biliyoruz. Uluslararası fuarlarınızda yer almak konusunda desteklerinizi arzu ediyoruz” dedi. 

İşbirliği konularını örneklendiren Başkan Üzen devamla “Ukrayna Devlet İstatistik Servisine göre Ukrayna Türkiye’den domates ve ayçiçeği tohumu alıyor. Çanakkale domatesi Türkiye’nin önemli markasıdır. Sofralık domates, kurutulmuş domates, salça ve domatese dayalı ürünlerimiz mevcuttur. İyi tarım uygulamalarında Türkiye’de ilk 10 içindeyiz. Türkiye domates de Çanakkale’yi tercih ediyor. İstiyoruz ki Ukrayna’da Çanakkale’yi seçsin. Yağlık zeytin, Zeytinyağı, Keçi ve koyun sütünden yapılan Ezine peyniri, Kaliteli bal, yüksek standartlarda su ürünleri, konserve ve dondurulmuş sebzede gibi ürünlerde de Çanakkale’yi tercih edin vurgusunda bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

” İLİŞKİLERİMİZ SAYESİNDE ZENGİNLİKLERİNİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ”

Çanakkale’deki farklı sektörlere değinen Başkan Üzen “Çanakkale’de her ölçekte sanayi yatırımlarımız da var. Ukrayna Türkiye’den demir ihraç etmektedir. Çanakkale ise en büyük özel demir çelik yatırımına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin seramik, demir, mobilya ve orman ürünleri, konserve sektöründe en büyük sanayi kuruluşlarına sahibiz. Bu alanlarda ortaklıklar kurabilir, organize sanayi bölgelerimizde yatırımlar yapabilirsiniz.

Turizm ile ilgili olarak, “Bugün Çanakkale uluslararası bir havaalanına sahip. Dileğimiz; Çanakkale Savaş alanları, Troya, Assos, Bozcaada, Kazdağları gibi destinasyonları güzergâhları programınıza almanızdır.” dedi.

Başkan Üzen, Çanakkale’deki 1915 Çanakkale Köprüsü, Teknopark, Facebook İş İstasyonu Projesi, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Seracılık (Jeotermal Kaynaklı) Organize Sanayi Bölgesi gibi makro projeler ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmede bulunarak, Çanakkale’ye son dönemde önemli yatırımların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Başkan Üzen “İlişkilerimiz sayesinde zenginliklerinizi fırsata çevirebiliriz. Çanakkale’miz siz değerli Ukraynalı yatırımcılara kapısını ve kalbini açıyor. Sizleri Çanakkale’mizde ağırlamaktan mutluyuz. Toplantımız hepimize faydalı olsun, işbirliklerimiz katlanarak çoğalsın” ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Üzen’in ardından Türsab Bölge Başkanı Ahmet Çelik tarafından katılımcılara Çanakkale’nin turizmi ile ilgili sunum gerçekleştirildi.

Ternopil Valisi Trush Volodymyr tarafından yapılan konuşmada, “Çanakkale potansiyelini tanıtım filmi ile gördük. Umuyoruz ki bu işbirliğimiz iki bölge halkının faydasına olacaktır. Çok büyük memnuniyet duyuyorum Ukranya ve Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen gün gelişiyor. Biz Türkiye’nin Ukranya ’ya verdiği desteği hissediyoruz. Ternopil ve Çanakkale iki ülke halkı için de açılmayan destinasyonlar. En yakın zaman da Çanakkaleli işadamlarını Ukranya‘ya Ternopil bölgesine davet etmek istiyorum. Bu etkinliği organize ettiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Ternopil Heyeti Lansmanına geçildi. Ternopil Bölge Valiliği tarım alanında yatırım yapan firmaların sunumları ile sağlık turizmine yönelik olarak Ternopil Üniversite Hastanesi Ramotoloji Bölüm Başkanlığı tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Sunumların ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ukrayna Ternopil Valisi Volodymyr Trush, ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve ÇASİAD Başkanı Semih Başaran’ın katılımlarıyla Çanakkale ve Ternopil heyetleri arasında “Çanakkale Ternopil İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalandı.

İmzalanan protokol ile sanayi, tarım, ulaşım, ticaret, bilim, teknoloji, eğitim, sağlık, kültür, sanat, turizm ve karşılıklı anlaşılan diğer alanlarda işbirliği yapmak ve iki şehir arasında dostluğu geliştirmek hedefleniyor.

Görüşme heyetler arasında hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.

 

 

About Post Author