3 Kasım 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Deprem ve Hatay Etkinliği’nin İkinci Günü Ankara Kent Konseyi’nde Gerçekleşti

‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Deprem ve Hatay Etkinliği’nin İkinci Günü Ankara Kent Konseyi’nde Gerçekleşti

Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği (HSPB),  Büyük Hatay Toplantısı’na düzenlediği ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Deprem ve Hatay Etkinliği’nin ikinci günü Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşti.

Etkinlik,Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı.

ODTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Canan Birsel moderatörlüğünde ve “Bilimin Işığında Deprem ve Hatay Gerçeği” başlığı altında iki oturum şeklinde gerçekleşen panelde, Hatay’ın yaşanan depremler ardından yeniden inşası sürecinde nelerin yapılması gerektiği tartışıldı.

İlk oturumda, Jeoloji Yüksek Mühendisi Eşref Atabey, Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Ana Eğitim Dalı Öğretim Üyesi Mustafa Kerem Koçkar, TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Pınar Aykaç, ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Türer sunum yaptı.

İkinci oturumda ise Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren, Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Hayriye Erbaş, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun ve Prof. Dr. Mehmet Tunçer açıklamalarda bulundu.

Etkinlikte ortak basın açıklamasını okuyan Antakya, Samandağ, İskenderun İlçeleri Kültür Yardımlaşma Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ DER) Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Usluoğlu ve Kadim Antakya Dostları Platformu (KADOP) Sözcüsü Murat Tenekecioğlu, ”Hatay’ımızın yaşanan büyük afet nedeniyle acil çözüm bekleyen birbiriyle iç içe girmiş olan, iki gündür tartışılan sorunlarının altını kısaca çizmek istiyoruz; Hatay’da zorunlu fizyolojik ihtiyaçların acilen karşılanması gerekir. Geçici-kalıcı altyapı, enerji, yiyecek, temiz su, barınma, iklimlendirme, sağlık, eğitim, çalışıp gelir elde edebilme, düzenli-huzurlu yaşam koşullarına kavuşmak en önemli ihtiyaçlar arasındadır. Sağlık personelinin, eğitim personelinin, adalet personelinin, yerel yönetimlerde çalışan personelin, öğretim üyelerinin de birer afetzede olduğu ve aynı ihtiyaçlar içinde bulunduğu, özlük haklarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiği, hizmet binalarının da yıkıldığı gerçeği ihmal edilmemelidir.” diye konuştu.

Etkinlik, soru-cevap ve ardından gerçekleşen ortak basın açıklamasıyla sonlandı.

Bu kapanacak 0 saniye