29 Mart 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“İstiridyeler Benim Kitaplığım” projesi ile Ezine’li öğrenciler kitapların dünyasına yolculuk ediyor

Ezine Gazi Ortaokulu öğrencileri “İstiridyeler Benim Kitaplığım” eTwinning projesiyle kitapların büyülü dünyasında keşfe çıkarken yaşlarına uygun içeriklerdeki kitapları okuyup akranlarına da tavsiye ediyorlar.

Öğrencilerin  özellikle ahlâkî gelişimlerini olumsuz etkileyen kitapları ayırt etmeleri, okudukları  kitabı akranlarıyla paylaşmak suretiyle kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaları  ve kitap kardeşliği yoluyla paylaşmanın güzelliğini yaşamaları  hedeflenen projeyi dört okul yürütmekte.

Proje kuruculuğunu Konya Mehmet Ali Atiker İmam Hatip Ortaokulu Türkçe öğretmeni Ayşe Kaçar ‘ın üstlenirken Ezine Gazi Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Derya Çeğil,  Denizli Çardak Ortaokulu  İngilizce öğretmeni Ziynet Altınel Yüncü ve Kırşehir Yukarı Homurlu Ortaokulu Türkçe öğretmeni Havva Ülger  proje ortaklarıdır.

Tıpkı istiridyelerin kendilerini zararlı maddelerden korumaya çalışırken içinde inciler oluşturması gibi kötüden uzaklaşarak iyiye ulaşma ümidiyle yola çıktıklarını ifade eden proje ortağı Gazi Ortaokulu Türkçe öğretmeni Derya Çeğil ‘Özellikle son dönemde çocuk kitapları olarak piyasada bulunan bazı kitapların çocukların ruhsal , zihinsel gelişimlerine zarar verecek içeriklerde olmasından duyduğum  rahatsızlığa çözüm olacak bu projede yer almaktan son derece mutluyum.  Proje ortaklarıyla seçtiğimiz  kitaplar sayesinde öğrencilerimin  hem gelişimlerine katkı sağlayacak, onları kültürel değerleri özümsetecek eserlerle  buluşturmaktan hem de soluksuz  okuyacakları kitaplarla kalplerindeki okuma sevgisinin filizlenmesine katkı sağlayabiliyor olmaktan çok memnunum.  Her ay çeşitli etkinlikler yoluyla projemizi keyifli bir şekilde sürdürüyoruz.Velilerden aldığım olumlu dönütlerle özellikle dünyanın yaşadığı bu pandemi sürecinde öğrencilerin böyle projelerle kendilerini geliştirmelerinin önemli olduğunu  düşünüyorum”  dedi.

Ocak ayında başlayan projenin bu ayki etkinliğinde yazar Miyase Sertbarut ile Yılankale kitabı üzerine bir söyleşi vardı. Öğretmenlerinin tavsiye ettikleri kitapları okuyarak okumanın daha da keyifli hale geldiğini ifade eden öğrenciler, okudukları bir kitabın yazarıyla bir araya gelmenin, kitabı hakkında sohbet edebilme imkanı yakalamanın , onlar için inanılmaz bir deneyim olduğunu  dile getirdiler. Projelerini anlatan afiş ve logo tasarlayarak projeye başlayan öğrenciler yapılan bir anketle projelerini en güzel ifade eden afiş ve logo seçimini yaptılar. Kitapları farklı yöntemlerle okumanın kazanımlarını görmek adına okudukları kitaplarda en beğendikleri cümlelerin altını çizerek cümleleri akranlarıyla  projenin sosyal medya hesaplarından paylaştılar. Resfebe ile okudukları kitapları anlatarak birbirlerine meydan okudular. Kitap okuma eylemini en eğlenceli ama bir o kadar da verimli haliyle gerçekleştirerek deneyimlerini arkadaşlarıyla paylaşmaya devam ediyorlar. 

“Kitap kardeşliği” projenin bir başka keyifli etkinliğiydi. Öğrenciler bu yolla ortak okudukları kitaplar üzerine tartışmalar , sohbetler gerçekleştirerek aynı kitaba farklı açılardan bakmayı , farklı bakış açılarına saygı duymayı öğrendiler. Tüm bu  keyifli etkinlikleri gerçekleştiren öğrenciler bir yandan da web2 araçlarını kullanmayı öğrenerek teknolojiyi doğru kullanmayı ve pandemi sürecini en verimli şekilde geçirmeyi hedefliyorlar. Yaşlarına ve gelişimlerine uygun içeriklerdeki ,  aynı zamanda da severek okuyacakları kitaplarla proje sayesinde buluşan öğrenciler , kitapları  önce kendileri okuyarak sonrasında da okullarının web sitesinde bulunan tavsiye kitap listelerinde yayınlayarak kendi yaş grubundaki öğrencilere de rehberlik etmiş oluyorlar.

Proje Ortağı Derya Çeğil, Haziran ayında sona erecek olan projenin etkinliklerinin, İstiridyeler ismiyle Facebook, İnstagram, youtubeve blog gibi sosyal medya hesaplarından  duyurulacağını söyledi.

About Post Author