18 Ocak 2025

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını 15. Kez Açtı

Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 130 yakın firmanın katılımıyla 15. kez ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Biga ilçesinde bu yıl 15’ncisi gerçekleştirilen Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Biga Fuarı’na; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Balıkesir Valisi Hasan Işıldak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, iş insanları, tarım sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

1-3 Ekim tarihleri boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak olan ve 130’a yakın firmanın katıldığı, Biga Kapalı Pazar Yeri’nde gerçekleştirilen fuarın açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ÇİFTÇİLERİMİZLE, BESİCİLERİMİZLE BULUŞTURMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Biga Fuarı’nın açılış konuşmasını yapan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan; “Güney Marmara’nın kalbine, 15’nci Biga Fuarımıza hoş geldiniz. Bir yıl aradan sonra, pandemi sürecinin etkilerinin yavaş yavaş azaldığını hissettiğimiz bu günlerde Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı Biga’mızda Biga Fuarı’nı yeniden açmanın, “milletin efendisi köylümüz” ve çiftçilerimizle, besicilerimizle buluşturmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu yıl yine Covid-19 tedbirlerini uygulayarak fuarımızı yapıyoruz. Buradan bir kez daha tüm katılımcılara ve ziyaretçilerimize kurallara, maske, mesafe, hijyene uymalarını rica ediyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“FUARIMIZIN BÜYÜYEREK GIDA, HAYVANCILIK SEKTÖRLERİNE VİZYON KATACAĞINA İNANIYORUZ”

Biga Fuarı’nın Güney Marmara’nın en büyük fuarı olduğuna ve önemine dikkat çeken Doğan; “Biz fuarlara, bölgemiz ekonomisine, sanayisine, ticaretine, turizmine, sosyal ve kültürel hayatına katkılar sunan etkinlikler olarak bakıyoruz. Çünkü fuarlar düzenlendikleri yerin ve çevresinin ekonomisine önemli katkılar sağlamakta. İlgili sektörlerin büyümesini ve o sektörlerdeki istihdamın artmasını desteklemekte. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Biga Fuarı’nın anlam ve önemini her geçen organizasyonda biraz daha büyüdüğünü görmemiz bizler için gurur vesilesidir. Fuarın önümüzdeki yıllarda da büyüyerek ve gelişerek düzenleneceğine, bölgemizin tarım, hayvancılık ve gıda sektörüne ciddi bir vizyon katacağına inanıyorum” dedi.

BİGA’YA LİMAN VE DEMİRYOLU YAPILMASINI ÖNEMSİYORUZ

Uzun yıllardır Biga’ya demiryolu ve yük limanı yapılmasını isteyen Bigalı İşadamlarının sözcüsü olan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Bakan Pakdemirli ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu önünde iki talebini bir kez daha gündeme getirdi. Şadan Doğan; “Hem üretim hem de tüketimi olan Biga’daki işletmelerin yılda 3 milyon tonun üzerinde demiryolu taşıma kapasitesi bulunuyor. Bu nedenle, sanayicimizin, Biga OSB’nin ve KOBİ’lerimizin ulaşım maliyetlerinin düşürülerek rekabet güçlerinin artırılması amacıyla, bölgemize ana demiryolu hattı çekilmesi projesinin ilgili planlara dahil edilmesi ve kısa vadede hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Karabiga’ya uluslar arası standartlarda yük ve konteyner limanı yapılmasını önemsiyoruz” dedi.

“BİGA GÜNEY MARMARANIN TİCARET MERKEZİ ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR”

Biga’nın ekonomik gelişmişliğinin yanı sıra ulaşım açısından da önemli bir noktada olduğuna dikkat çeken Şadan Doğan; “Bizler sahip olduğumuz verimli toprakları gıda arz güvenliğimiz ve ulusal kalkınmamız için köylüsü, kentlisi ile en rantabl şekilde değerlendirmeliyiz. Nüfus ve hayat standartları arttıkça, özellikle temel ihtiyaç olan gıda alanında endüstrileşme de artmaktadır. Artan bu endüstrileşme ise tarım ve hayvancılık endüstrisine olumlu yansımaktadır. Tarım ve hayvancılık sanayii; tarımsal üretim, dengeli beslenme, katma değer, istihdam ve ihracat açısından çok önemli işlevleri olan sektörlerdir. Bu sektörlerde AR-GE ofislerinin açılması ve yaygınlaştırılması büyük önem arz etmektedir. Günümüzde her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanlarında da çok hızlı bir teknolojik dönüşüm yaşanmaktadır. Daha kaliteli, daha yüksek verimli ve daha ekonomik üretim için tarım ve hayvancılıktaki son teknolojik gelişmeleri takip etmeli, özellikle çiftçilerimizi bu teknolojiler ile buluşturmalıyız. Biga tarihsel olarak ticaret kültürüne sahip bir kent. Güney Marmara’nın ticaret merkezi olma özelliğini sürdürmeye devam ediyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada, Güney Marmara’nın en büyük tanıtım etkinliğine imza attıklarını belirterek, “Fuarlar, üretimin, emeğin vitrinidir. Fuarlar sayesinde, üreticinin ve ürünün reklamını yapıyorsunuz. Üreticiyi ve müşteriyi bir araya getiriyorsunuz. Hem malımızı hem de kültürümüzü tanıtıyorsunuz. Milli değerlerimize sahip çıkıyorsunuz” dedi.

Çanakkale’nin, Türkiye’yi doyuran illerden biri olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “8 tescilli coğrafi işaretle de değerlerinize sahip çıkıyorsunuz. Türkiye’nin AB’de tescilli 7 coğrafi işaretinden biri olan Bayramiç Beyazı da yine bu toprakların bir ürünü” ifadelerini kullandı. 

 

Gıda, tarım ve hayvancılığın, pandemi döneminde önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor. Gelişen bu teknolojiyi üretim ve ticaret süreçlerinde kullanmayı aman ihmal etmeyin. Yerel kalkınmanın, şehirlerimizi zenginleştirmenin yolu da budur. Önce tanıtım ve sonra markalaşma” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daha sonra Kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, “Biga, modern tarımda yaptığı çalışmalar ile tarımın, ticaretin ve sanayinin birlikte var olduğu önemli tarım merkezlerimizden birisi. Osmanlı Sancağı olarak, yüzyıllar boyunca Biga Yarımadası’nın en önemli ticaret merkezi olan Biga bu özelliğini tarihinden alıyor. 20. yüzyılın başlarında ülkemizin ilk fuarlarından biri olarak Biga’da açılan bölgesel ve mahalli nitelikteki sergilerde, bölgede imal edilen tarım ve sanayi ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılmıştır. Biga tarihinden aldığı bu tecrübe ve bilgi birikimini günümüze kadar taşımıştır. Bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, bu tecrübenin en somut örneği olarak tarım sektörüyle alakalı son gelişmeleri çiftçimizle, üreticimizle buluşturuyor. Tarımın daha çok teknolojiyle buluşturulmasına vesile olacak böylesine önemli bir fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, fuarın sektörümüze büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.

 Pakdemirli, Biga’nın, modern tarımda yaptığı çalışmalar ile tarımın, ticaretin ve sanayinin birlikte var olduğu önemli tarım merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Osmanlı Sancağı olarak, yüzyıllar boyunca Biga Yarımadası’nın en önemli ticaret merkezi olan Biga’nın bu özelliğini tarihinden aldığını ifade eden Pakdemirli, “20. yüzyılın başlarında ülkemizin ilk fuarlarından biri olarak Biga’da açılan bölgesel ve mahalli nitelikteki sergilerde, bölgede imal edilen tarım ve sanayi ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılmıştır. Biga tarihinden aldığı bu tecrübe ve bilgi birikimini günümüze kadar taşımıştır. Bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, bu tecrübenin en somut örneği olarak tarım sektörüyle alakalı son gelişmeleri çiftçimizle, üreticimizle buluşturuyor. Tarımın daha çok teknolojiyle buluşturulmasına vesile olacak böylesine önemli bir fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, fuarın sektörümüze büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘SİZLERİN ALIN TERİ KARŞILIKSIZ KALMAYACAK’

Türkiye’nin coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip olduğunun altını çizen Pakdemirli şunları söyledi:

“Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle, 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyor. Ülkemiz, ekilen tarım alanı ve mera alanı dahil toplam tarım alanı bakımından dünyada 31’inci sırada. Buna rağmen tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk on içinde yer alıyoruz. Tabii, ülkemizin bu ticari konumunu değerlendirmek ve tarımsal üretimini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlık olarak verdiğimiz destekler ve yaptığımız altyapı yatırımları ile çiftçimizin her daim yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. 2002 öncesi destek neredeyse yoktu ve birkaç müdahale alımı vardı. 2002 sonrası ise artan destekler ve sınırlı müdahale alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında, hem destekleri hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uygulamaya başladık. Son 3 yılda tarımsal destekleri yüzde 65 artışla 24 milyar liraya çıkardık. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarımızı, zarar ettirmeden yapıyoruz. 2018 yılında üreticilerimize ‘Siz ekin ve hasadınızı yapın, ürününüz elinizde kalmayacak’ sözünü vermiştim. Ayrıca son zamanlardaki gündem ile ilgili de birkaç cümle söylemek istiyorum. Bildiğiniz gibi son dönemlerde yaşanan iklim değişikliği ve pandemi süreci gibi olaylar tarım ve gıda piyasalarını ciddi anlamda etkiledi. Başta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Çiftçi kardeşlerim, maliyetlerdeki artıştan endişe etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya devam edin. Çiftçimizin, yani sizlerin alın teri karşılıksız kalmayacak, mahsulleriniz maliyetlerinin üzerinde değer bulacak. Tarımsal destekler yanında, uyguladığımız alım fiyatları ile hamdolsun her zaman çiftçimizin yanında olduk. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Tabii bu makro gelişmelerin arkasında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği hızlı karar alma ve etkin uygulama anlayışının olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum.”

“CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI’

Bugüne kadar tarımsal alanda verdikleri destek ve tarımsal altyapıyı güçlendirmek için yaptıkları yatırım ve çalışmalar sayesinde, tarım sektörünün son 12 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini de aktaran Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarım, bu yılın ilk altı ayında da ortalama yüzde 4,7 büyüme ile ekonomimize güç katmaya devam etti. Su ve sulama alanında yaptığımız yatırımlar tarımsal hasılamıza pozitif yönde katkı sağlamaya devam ediyor. Geçen yıl Tarımsal hasılamız 337 milyar liraya ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Tabii bu rekordaki en büyük katkı; sizin emeğiniz alın terinizdir. İklim değişikliği, pandemi ve diğer birçok küresel soruna rağmen, bitkisel üretimdeki artışlar, hayvancılıktaki gelişmeler bizleri sevindiriyor. Tarım ve gıda ürünlerindeki ihracatımız da inşallah geçen yılın üstüne çıkacak. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2021 yılı ilk 8 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artarak 15 milyar dolar, dış ticaret fazlamız ise yaklaşık yüzde 80 artarak 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ülkemiz tarımını bu seviyelere yükselten tüm üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bizler de üreticilerimizi, yeni Ar-Ge çalışmaları, inovasyon ve teknolojilerle buluşturmaya, gıda güvenliğimizi garanti altına almak için dur- durak demeden çalışmaya devam edeceğiz. Tarım; her ülke için hayati öneme sahip olan ve dünyanın üzerinde en çok durduğu konuların başında geliyor.”

 

Bu kapanacak 0 saniye