5 Kasım 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

Çanakkale “Çardak Ticaret Merkezi”ne Kavuşuyor

Çanakkale Valiliği’nin yürütmüş olduğu Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale İl Özel İdaresi, Lapseki Kaymakamlığı, Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Lapseki Belediyesi, Çardak Belediyesi ve Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği’nin proje ortağı olduğu, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında, Çanakkale’nin tarihi ve ticari özelliklerini ön plana çıkararak ekonomik gücünün ve rekabet edebilirlik düzeyinin yükseltilmesini, ayrıca bölgenin iç ve dış ticaretini geliştirmeyi hedefleyen “Çardak Ticaret Merkezi” güdümlü projesi, hayata geçiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bölgenin çehresini değiştirecek Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projeleri ve bunun bir parçası olarak yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü, bölgede yeni bir ekonomik oluşum yaratacak. Proje, burada yaşanacak hareketliliğin maksimum faydaya dönüştürülmesi amacıyla 10.000 m2’lik bir alanda kurulacak. 2.600 m2’lik iki katlı bir yapıyı da barındıracak olan merkezin, Lapseki ilçesine bağlı Çardak Belediyesi sınırlarında inşasına başlanıyor.

Proje kapsamında kiralanabilir 40 ofis, kompleks içinde bir yerel ürünler sergi alanı ve mesleki eğitim merkezinin yer almasının yanı sıra, ayrıca tek nokta hizmet merkezi vasfıyla hareket edecek olan merkezde, hizmetlerin yerinde etkin sunumu için; İŞKUR, KOSGEB, İl Müdürlükleri ile TÜRSAB’ın irtibat ofisleri yer alacak.

Turistler İçin Tercih Edilebilir Bir Destinasyon Olacak

Projenin; özel sektör işletmeciliğini güçlendirecek şekilde üretim ve ihracat kapasitesinin geliştirilmesi, ticaret merkezleri konusunda iyi uygulama örneğinin oluşturması, sektörel çeşitlenmenin ve ihtisaslaşmanın sağlanması, yeni hizmet ve üretim organizasyonlarının geliştirilmesi ve işbirliği ağlarının geliştirilmesi gibi daha birçok amaca hizmet etmesi bekleniyor. Kurulacak olan merkez, bölgenin ticaretini ve turizmini geliştirmeye yönelik olup Çanakkale Boğaz Köprüsünden sonra ortaya çıkan potansiyel de proje kapsamında değerlendirilmiş olacak. Çanakkale’de konaklama sürelerinin uzatılmasına yönelik olarak turizmden görece daha az pay alan Asya tarafında bu yeni cazibe merkezinin kurulması ve turistlerin Şehitlik ziyaretleri için yapacağı turlara Asya tarafının da dahil edilmesinin sağlanması, kentin farklı turist grupları için tercih edilir bir destinasyon haline dönüştürülmesine katkı sunacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Mesleki Eğitim Merkezi” İle Beşeri Kaynaklar Güçlenecek

Çardak Ticaret Merkezi projesinde yer alan “Mesleki Eğitim Merkezi”nde iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insanların yetişmesine yönelik mesleki eğitimler verilmesiyle beşeri kaynaklarının güçlendirilmesi ve sosyoekonomik altyapının güçlendirilmesine de katkı sağlanacak. Yine kurulacak olan “Yerel Ürünler Sergi Alanı” ile de özellikle ev hanımları tarafından üretilmekte olan, pazar sıkıntısı yüzünden ticarete konu edilemeyen; tarihi, turistik, kültürel ve sanatsal dokusu olan yerel ürünler sergilenebilecek. Eksik olan bilgi ve deneyim tespit edildikçe mesleki eğitim merkezinde düzenlenecek kurslarla da açık kapatılacak.

Bölgede Turizm, Ticaret, Sanayi ve Hizmet Sektörü Güçlenecek

Türkiye’nin şeftali, erik ve kiraz ihracatında en üstte yer alan Lapseki’nin marka değerinin yükseltilmesinin yanı sıra yine bölgede güçlü olan süt ve süt ürünleri, dondurulmuş gıda ve konserve, su ürünleri ve zeytincilik gibi gıda sektörü temsilcilerinin ticari faaliyetlerinin geliştirilmesi ve ihracatının artırılması da bekleniyor. Bölgede hızla gelişen enerji sektörünün ve sanayi kuruluşlarının işbirliği ağlarının güçlendirilmesi, sektöre yönelik personel yetiştirilmesi ve doğrudan yabancı yatırımların artışı ile bölgenin konumundan ötürü talebi artış gösteren lojistik, depolama, paketleme, şişeleme ve dağıtım yatırımları için yatırım ortamını gelişecek.

 

Çardak Ticaret Merkezi, Çanakkale’de; turizm, ticaret, sanayi, ulaşım ve hizmet sektörlerinin gelişimine katkı sağlayacağı gibi; sektör içi, sektörler arası ve kurumlar arası işbirliğinin ve işletmelerin kurumsallaşma düzeyinin gelişimini de arttıracak. Projenin hayata geçmesiyle ilçeler arası ekonomik ve sosyal gelişmişlik farklarının azalmasına hizmet edilmiş olunacak. 2 sene içerisinde bitmesi beklenen projenin tahmini maliyeti yaklaşık 6,5 Milyon TL olup Güney Marmara Kalkınma Ajansı, proje bütçesini %75 oranında destekleyerek yasklaşık 5 Milyon TL’lik bir kaynağı projeye aktaracak.

 

Bu kapanacak 0 saniye