4 Ekim 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

“ÇANAKKALE’Lİ SÜT ÜRETİCİSİ FİYATLARA İSYAN ETTİ ; “ÇALIŞARAK BATIYORUZ”

Çanakkale’li süt üreticileri yaptıkları eylemle sanayicinin koyun ve keçi sütlerini ucuza almak istemelerine isyan ve tepkisini, ürettikleri sütü yere dökerek protesto etti.

Bayramiç ilçesine bağlı Söğütgediği köyündeki S.S. Söğütgediği, Bezirganlar, Cazgirler, Hacıdervişler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Toplama Merkezi’nde önünde bir araya gelen bölgenin süt üreticileri, maliyetler oluşan büyük artışlara rağmen sanayicilerin sütün litresini ucuza almalarına ve geçe yılın fiyatlarını bile vermemesine tepkilerini düzenledikleri eylem ve basın açıklamasıyla dile getirdiler. Üreticiler yaptıkları eylemde 200 litre sütünü Mandıracıların keçi sütüne 4,5, koyun sütüne ise 7 lira fiyat verdiğini söyleyerek düşük buldukları için sütleri yere dökerek, tepki gösterdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Süt üreticilerinin eyleminde, Çanakkale’de yaklaşık 5 bin ailenin süt üretiminden geçimini sağladığına dikkat çekilerek soruna çözüm bulunmaması halinde 550 bin küçükbaş hayvanın kesilmek zorunda kalacağı vurgulandı. Bu durumun sadece üreticiyi değil coğrafi tescilli markamız olan Ezine Peynirinin de sonunu getireceği ifade edildi.

Süt üreticilerine Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Söğütgediği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sadettin Yılmaz, Muratlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Aydoğan da destek verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arslan’ın üreticiler tarafından toplantıya davet edilmesine karşın katılmaması üreticiler  tarafından tepkiyle karşılandı.

Yapılan basın açıklamasında Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran söz alarak, Çanakkale genelinde 5 bin ailenin küçükbaş hayvan yetiştirdiğini bu beş bin ailenin 550 bin hayvanla üretim yaptığını belirtti. “Bugün burada bir farkındalık oluşturmak için toplanmış bulunuyoruz” diyen Savran ; “Malumunuz, sezonumuz başladı. Özellikle Çanakkale’de koyun, keçi sütünün önemini belirtmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz Ezine’nin peyniri var ve bunun marka değerini korumak için biz üreticiler süt fiyatlarındaki geçen yıla oranla daha düşük fiyatlara bile alamıyoruz. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak 5 bin aileden bahsediyoruz. Bu 5 bin aile yaklaşık 550 bin hayvanla üretim yapıyor ve biz bu üretimi yapmak için sürekli bir çaba içerisindeyiz. Malumunuz biliyorsunuz sayın Cumhurbaşkanı’mızın bir hedefi var. Bu hedef içinde hep destekler veriliyor.Bu desteklerinde kaybının olmaması için bu konuda muhakkakki bir tedbir alınması gerekiyor. Biliyorsunuz her bireye bir küçükbaş hayvan için çaba gösteriyoruz. Yıllardır biz bunu arttırmak için çana gösteriyoruz. Bu artışla birlikte ne oldu bu seferde süt fiyatları düşürülmeye başlandı. Bunu yaparsanız ne olacak, bu sefer desteklemelerinde bir faydası olmayacak.Çok yakında hemen hemen her gün biz duyuyoruz arkadaşlar, ya hayvanların satılması isteniyor, yada kesime gidiyor bu hayvanlar. Geçen sene 4 TL’ye kadar düşürüldü bizim keçi sütü fiyatları. Bu sene ise 4,5 – 5 TL gibi bir rakamdan bahsediliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biz bir bilimsel çalışma yaptırdık ve bunu da daha önce çeşitli platformlarda dile getirdik. Şuanda keçi sütünün maliyeti 7,17 kuruşa geliyor. Koyun sütü ise 8.90 kuruşa geliyor. Şuanda sanayicinin bize teklif ettiği ise 5ila 7 TL. Koyun sütü bile geçen sene 7, liraydı. Şuanda 7 TL.ye düştü. Geçen sene 140-10 TL.ye aldığımız yemin çuvalı şuanda 250 TL. Sadece bu hafta yemin torbasına 30. TL.ye yakın bir zam geldi.Bu demektir ki  280-300 liralara kadar bu yemin torbası gidecek. Bu şekilde herkes zarar edecek. Buna bir şekilde dur dememiz lazım. Herkes elini bu taşın altına koyacak, sanayicisi de üreticisi de devletimizin de bizim yanımızda olması durumunda ne yapılabilinir. Gerçekten insanların temel gıdası bu. Gıda fiyatların yukarıya tırmanmaması tabiki temel hedef olacak. Ama bunu yaparken de  üreticinin cebinden çıkmaması gerekiyor. Aksi takdirde ne olacak, üreticilerde bu sistemden çıkacak. Üreticiler bu sistemden çıktıklarını onları bir daha bu sistemin içine almamız imkansız hale gelecek. Biz Birlik olarak yıllardır ıslah çalışmaları yapıyoruz. Bu konudada bir çok destekler aldık. Peki bu üreticilerimiz para kazanamazsa ne yapmak durumunda kalacağız. Maalesef ürettiğimiz bu genetik kaynağı kaybetme durumunda kalacağız. Buna bir dur dememiz ve hedef koymamız lazım. Burada en kolayında yapılabilineceği tabiki devletimizin de imkanları dahilinde oda nasıl olur bilemiyoruz tabiki, en azından küçükbaş hayvan sütü için, ayrı özel bir “Destekleme Primi” konması lazım” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başkan Yardımcısı İlhan Ulus ise süt üreticisinin isyanının büyük ve haklı olduğunu belirterek, “Geçmiş yıllarda Ezine peynirine bağlı olarak Çanakkale merkez, Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerini de teşvik ederek hayvanların sayısını çoğaltmak için uğraş verdik. Hayvan sayısı çoğalınca süt üretimi de arttı. Bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde süt verimi de arttı ve devlet bunun için de destek verdi üreticilere. Geldiğimiz noktada süt üretimi fazla diye geçen yıldan itibaren pandemi bahane edildi, ‘Satılmıyor’ denildi. Buzhanelerin dolduğunu bahane eden mandıracılar, keçi sütünün 4,5 liraya verilmesi halinde alınacağını, 7 liraya da koyun sütünü alacaklarını söylüyorlar. Geçen yıl da keçi sütü 4,5 liraydı, 7,5 lira da koyun sütüydü. Bugün yakıt ve yem ve çoban maliyetleri arttı. Bugün 7 lira 17 kuruşa mal olan keçi sütünü mandıracı 4,5 liraya almak istiyor. 8 lira 90 kuruşa mal edilen koyun sütünü de 7 liraya almak istiyor. Geçen yılın altında bir fiyata alınmak isteniyor ki bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu şekilde devam ederse üreticilerimiz hayvanlarını kestirmek zorunda kalacak. Çözüm olarak, Ulusal Süt Konseyi’nin büyük başta olduğu gibi küçükbaşta da süt fiyatlarının belirlemesini bekliyoruz. Keçi sütünün inek sütünden 1,5 kat, koyun sütünün de 2 kat daha fazla olmasını istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“EZİNE PEYNİRİ KISA SÜRE SONRA TÜKENME NOKTASINA GELİR”

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise Ezine peynirinin geleceğinin bölgedeki küçükbaş sütüne bağlı olduğunu  ve tehlike altında olduğuna dikkat çekerek, “Burada tanınmış coğrafi işareti olan Ezine Peynirimiz var. Ortaya şu çıkıyor: . Bu şartlarda hayvanlar bıçağa giderse Ezine peyniri tükenme noktasına gelir Böyle giderse sanayici önümüzdeki yıllarda küçükbaş sütünü almıyoruz dediği zaman raflarda Ezine Peyniri göremeyeceksiniz veya sahtelerini göreceksiniz. Bu maalesef işin görünmeyen tarafı. Bugün markette Ezine Peyniri olarak almış olduğumuz peynir, 130-150 lira bandındadır. Üretici mutsuz, mandıracı mutsuz ve tüketici kandırılıyor. Coğrafi işaretli Ezine Peynirine özel bir statü getirilerek üreticinin kilogram başına desteklenmesi gerekmektedir. Üreticilerin hayatını devam ettirebilmesi için keçi sütünün 7 lira, koyun sütünün ise 10 lira olması gerekiyor.Arkadaşlar, kahve 5 lira, çay 2 lira, süt ise 4,5 lira. Değerlendirmeyi size bırakıyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiyatları protesto etmek için temsili olarak yaklaşık 200 kilo keçi sütünü döken üretici İsmail Karaman da “Mandıracılar şuanda taban fiyat olarak 7,5 lira fiyat vermesi lazım. Zaten İzmir’de keçi sütü 10, koyun sütü 13 lira. Burada keçi sütü 4,5 lira. Mandıracılar ‘Bizde süt 4,5 lira, ister dökün ister dökmeyin.

HAKKIMIZI ARARSAK TEHDİT EDİYORLAR

Zaten hiç süt almasak bizim 3 yıl yetecek peynirimiz var’ diyorlar. Biz keçi sütünü 4,5 liradan verirsek buzhanede yer var ama daha yüksek fiyat istersek buzhanede yer yok. Bizim hayatımız 5 tane mandıracının elinde. Bunların dışında biz konuşamıyoruz. Konuşursak sütümüzü almayacaklarını söylüyorlar. Bizi bir nevi tehdit ediyorlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇALIŞARAK BATIYORUZ BİZ

Kardeşim yok mu bizim elimizden tutacak. Nerede bizim Tarım Orman Bakanımız. Nerede hani Süt Üreticileri Birliği Başkanımız. Kim tutacak bizim elimizden. Kim yardımcı olacak bize. Susalım mı hakkımızı aramayalım mı arkadaş  Batıyoruz arkadaşlar batıyoruz. Çalışarak batıyoruz.Kim duyacak bizim sesimizi. Kim anlayacak bizim halimizden. Nasıl bir adaletsizlik bu böyle. Biz bu devlete vergi vermiyor muyuz.  İzmir’de koyun sütü 9-10 lira keçi sütü 13 lira koyun sütü. Devletimizden bize yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Ve Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı’nın konu hakkında yaptıkları ortak basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi.

ÇANAKKALE’DE KOYUN KEÇİ SÜTÜ ÜRETİMİ VE SEKTÖRDE YAŞANAN SORUNLAR

Süt keçiciliği ve süt koyunculuğunda önde gelen illerden biri de Çanakkale’dir. Özellikle coğrafi işarete sahip Ezine Peynirinin ham maddesini oluşturan koyun ve keçi sütüne olan talep, Çanakkale’de süt tipi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine olan ilgiyi arttırmıştır. Bu anlamda Çanakkale’de yaklaşık 5 bin aile koyun ve keçi sütü üreterek geçimini sağlamaktadır.

Çanakkale ili süt tipi koyun ve keçi ırkları açısından ülkemizin aynı zamanda damızlık merkezi konumundadır. Çanakkale’ de yaklaşık 350 bin baş koyun ve 200 bin baş keçi varlığı mevcuttur. Söz konusu ırkların % 70’i verimi yüksek süt tipi ırklardan oluşmaktadır. Çanakkale’de yılda yaklaşık 40 bin ton keçi sütü, 25 bin ton da koyun sütü üretimi mevcuttur. Üretilen sütün hemen hemen tamamı il genelinde faaliyet gösteren mandıralara satılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son yıllarda artan üretim maliyetleri ve fiyat istikrarsızlığı, koyun ve keçi sütü üretimi açısından önemli sorunlar oluşturmuştur.Giderlerdeki artışın gelirlere yansımaması üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. Üretici üretime devam edebilmek için her geçen gün çeşitli kurum ve kuruluşlara borçlanmakta veya hayvanlarını satarak sektörden çıkma eğilimine girmektedir.

Çanakkale’de üretilen koyun ve keçi sütleri Ezine peynirinin hammaddesini oluşturmaktadır. Coğrafi işarete sahip olan Ezine Peyniri bir marka olarak, Çanakkale’de ki sanayiciyi yıllardır süt ürünleri sektöründe söz sahibi yapmıştır.

Ezine Peynirinin üretim sahası ve üretimde kullanılan sütlerin miktarları bellidir. Ancak son yıllarda Ezine Peyniri adı altında satılan ürünlerin nitelik ve fiyatlandırma noktasında yeterince kontrol edilememesi hem Ezine Peyniri markasına, hem de üreticiye büyük zararlar vermektedir. Gelinen aşamada Ezine Peyniri markası neredeyse yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çanakkale için olduğu kadar ülkemiz için de önemli bir değere sahip olan Ezine Peyniri marka değerinin kaybolmasına asla müsaade edilmemelidir.

Bu sebeple Ezine Peyniri üretiminde çiğ süt fiyat politikası, üretici ve sanayicinin giderleri dikkate alınarak tarafların mağduriyetine sebep olmayacak şekilde ortak akıl ile belirlenmelidir. Zira yıllardır koyun ve keçi sütü fiyatları sanayici tarafından tek taraflı olarak belirlenmekte ve üretim maliyetleri yeterince dikkate alınmadan oluşturulmaktadır.

Bugün itibari ile 1 litre keçi sütünün üreticiye maliyeti yaklaşık 7,17 TL, 1 litre koyun sütün ise yaklaşık 8,70TL dir. Ancak son iki yıldır zaten üretim maliyetlerine sütünü satmakta olan üreticiye 2022 yılı üretim sezonunda üretim maliyetinin çok altında bir fiyat teklif edilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu koşullarda üreticinin üretime devam edebilmesinin imkanı olmadığı gibi, hayvanların kesime gönderilmesi de kaçınılmazdır.

Bunun yanı sıra marketlerdeki fiyat farklılıkları ve haksız kazanç politikaları tüketiciyi Ezine Peyniri yerine daha ucuz olan inek peynirini tüketmeye yöneltmektedir.Ezine Peynirine olan talebin kaybolmaması ve tüketim alışkanlıklarının korunabilmesi için de bir takım tedbirlereihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple yetkili kurum ve kuruluşların gerek ürün içeriği, gerekse satış fiyatları ile ilgili denetimlerini arttırması gerekmektedir.

Koyun ve keçi sütü üretiminde bir diğer sorun ise, litre başına ödenen çiğ süt desteklerinin yetersizliğidir. Ülkemizde son yıllarda koyun ve keçi üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmalar ve verilen destekler sayesinde oldukça cazip hale gelmiş,  koyun ve keçi sayıları da ciddi artış göstermiştir. Hayvan varlığımızdaki bu artış çiğ süt üretimini de olumlu yönde etkilemiştir.Ancak koyun ve keçi sütü üretim miktarları inek sütüne göre düşük ve sezona bağlı bir üretim deseni olduğu için bu sütlere ödenen çiğ süt destekleri inek sütünden ayrı tutularak farklı bir bedelde ödeme yapılması önem arz etmektedir.

Zira litre başına 20 kuruş olan çiğ süt desteğinin acilen güncellenmesini ve ürünün hakettiği desteği bulmasını ilgili Bakanlıklarımızdan üreticilerimiz adına talep etmekteyiz.

Bizler küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak ülkemiz adına her türlü zorlu koşullara rağmen üretime devam edebilmek için ürettiğimiz ürünlere hak ettiği bedelin verilmesini ve yetkililerce sesimizin duyulmasını talep ediyoruz.

.

 

Bu kapanacak 0 saniye