7 Ekim 2024

EzineTürk

Haberin Doğru Adresi

Gıda Kümesi Çalışma Toplantısının İlki Çanakkale’de Yapıldı

Gıda Kümesi Çalışma Toplantısının İlki Çanakkale’de Yapıldı

 

13052016_2_0002

 

GMKA’nın AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde hazırladığı Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi’nin çalışma toplantısının ilki Çanakkale’de gerçekleştirildi.  

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde hazırladığı Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi’nin çalışma toplantısının ilki Çanakkale’de gerçekleştirildi.  Toplantıya gıda ve gıda ile ilişkili sektörlerden ve ilgili kurumlardan temsilciler katıldı.

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Türkiye’yi doyuran bölge Güney Marmara’nın gıda konusunda rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla başlattığı kümelenme çalışmalarına Avrupa Birliği’nden (AB) sağladığı destekle devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Balıkesir ve Çanakkale’de yapılan açılış toplantılarının ardından, Çalışma Toplantıları başlatıldı. Güney Marmara bölgesinde faaliyet gösteren gıda ve gıda sektörü ile ilişkili  sektörlere yönelik kümelenme çalışmalarını kapsayan toplantılarda projenin yol haritası ve katılımcıların görüşleri değerlendirildi.

 

GMKA’nın AB’den sağladığı 150 bin Avro’luk destekle hayata geçirilecek Güney Marmara Gıda Kümesi, Türkiye’nin en büyük gıda üretim merkezi olan Güney Marmara Bölgesi’nde ilk kümelenme deneyimi olacak. Kurulacak Gıda Kümesinin Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği gibi farklı küme destek mekanizmalarından faydalanarak Türkiye’de gıda sektöründe vizyonu ortaya koyacak oluşum haline gelmesi amaçlanıyor.

 

Çanakkale’de düzenlenen toplantıda konuşan GMKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce, Güney Marmara Gıda Kümesi projesi hakkında bilgiler ve bundan sonraki aşama hakkında katılımcıları bilgilendirdi. İnce, “Gıda Kümesi projesiyle bölgemizde gıda sektörüne yönelik farklı destek ve uygulamaların tek bir çatı altında birleştirmeyi ve UR-GE, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı gibi destek veren kurumlardan daha büyük destekleri bölgemize çekmeyi amaçlıyoruz” dedi.

 

UR-GE hakkında da kısa bir değerlendirmede buluna Erol İnce, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği (UR-GE) kapsamında firmaların sektörel olarak yurtdışına açılmaları amacıyla desteklendiğini belirterek, “Bölgemizde örneğin 15 işletme bir araya gelirse UR-GE projesi başvurusu yapılabilecek. Bu şekilde İşletmelerin birbirlerine bağlanması ile farklı ülkelere ithalat ve ihracat yapabilmesi ve bunu arttırmaya yönelik çalışmaların yürütülebilecek” diye konuştu.

 

Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce’den sonra Güney Marmara Gıda Kümesi Koordinatörü Doç Dr. Mustafa Cem Kırakkabeş ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Ahmet Erdem de birer konuşma yaptı.

 

Toplantıya başta Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Ahmet Erdem, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal olmak üzere gıda ve gıda ile ilişkili sektörler, sivil toplum kuruluşları, birlik ve kamu kurumu temsilcileri katıldı.

 

Güney Marmara Gıda Kümesi toplantıları 13 Mayıs Cuma günü Balıkesir’de ve ilerleyen günlerde tekrar edilerek gıda sektöründeki sinerji projeye aktarılacak.

 

13052016_2_0003

 

13052016_2_0004

 

13052016_2_0005

Bu kapanacak 0 saniye