VETERİNE HEKİM RABİA ÇEVİK ; “KÖPEKLERDE AŞI PROGRAMININ ÖNEMİ”
Merhabalar. Bu hafta sizlere yavru köpeklerde aşı programını anlatmak istedim.
İlk önce yavru köpekleri annelerinden ayırma zamanıyla başlayalım. Bunun için en erken süre 2 aylık olmalarını beklemektir. Yavrular anneyi sadece süt emmek için değil aynı zamanda davranışlarını öğrenme, hayatı tanıma, sosyalleşmek için kullanırlar. Bu sebeple erken dönemde anneden ayrılan yavrular sosyalleşme ve davranış problemleri yaşamaktadır. Aynı zamanda anne sütü yavruya kendi vücudunda üretilen bağışıklık faktörlerini aktararak onlarında kendi bağışıklık sistemi oluşuncaya kadarki korumayı sağlar.
Yavru köpekler 6-8 haftalık olduklarında ilk olarak yapılması gereken parazit tedavisidir. Bunun akabinde aşı programına karma aşı ile başlanır ve karma aşı dostumuzun gençlik hastalığı, kanlı ishal, hepatit, parainfluenza ve leptospirozis hastalıklarına karşı korur. Yavruların aşıları tamamlanıncaya kadar karma aşı, bronşin aşısı(solunum sistemi hastalıkları), corona aşısı(sindirim sistemi hastalıkları), kuduz aşısı, lyme aşısı(kan parazitlerine karşı), gibi aşılar yapılmaktadır. Bunların haricinde mantar aşısı duruma göre yapılmasına karar verdiğimiz aşıdır. Son zamanlarda yapılan birçok çalışmada ki görüşler 2 doz yapılan karma aşının yeterli olmadığı yönündedir. Bu sebeple ölümcül hastalıklar yönünden riskli ortamlarda barındırılan köpeklerde aşı uygulama sayısı 3 veya 4’e çıkarılabilmektedir.
Eğer yavru anneden erken ayrılmış ise, aşı programına 6 haftalık iken yavru köpeklere özel aşılarla başlanabilir. Yavrularda maternal antikorların(kendi bağışıklık sisteminin gelişmesi) oluşması 16. haftadan sonra oturduğu için bu süreye kadar gerekli aşıların arka arkaya yapılması gerekmektedir. Bu sürede dostumuza 3 adet karma aşı, 2’şer bronşin-corona-lyme aşısı ve 1 adet kuduz aşısı yapmak gerekmektedir.
Parazit uygulamaları ise, dostumuzun sağlığından öte sahiplerine de geçebilen iç organlarda kist(echinococcusgranulosus) oluşumları yapan etkenlere karşı yapılmaktadır. Yine kuduz aşısı da(yapıldığında yüzde 100 koruyucu, yapılmadığında ise yüzde 99 ölümcül) sahip ve çevre sağlığı açısından olmazsa olmaz uygulamalardandır. Diğer aşılarsa insanlara geçmeyen fakat dostumuz yakalandığı takdirde büyük oranda ölümcül olan etkenlerdir. Aşı programı bittikten 2 hafta sonrasına kadar dostumuzu dışarı çıkarmamak, diğer hayvanlar ile temasını kesmek gerekmektedir.
İç ve dış Parazit uygulamalarının rutin olarak 2 ayda bir yapılması, aşıların da yılda bir tekrarlanması şarttır.
6.Hafta: İç ve Dış Parazit Uygulamaları
8.Hafta: 1.Karma Aşı, İç Parazit Uygulamasının Tekrarı
9.Hafta: 1. Broşin Aşı
10.Hafta: 1.Corona Aşı
11.Hafta: 2.Broşin Aşı
12.Hafta: 1.Lyme Aşı, 2. Karma aşı
13.Hafta: Kuduz Aşısı
14.Hafta: 2.Corona Aşı
15.Hafta: 2.Lyme Aşı
16 Hafta: 3. Karma Aşı, İç ve Dış Parazit Uygulamaları
Haftaya görüşmek umuduyla hepinize huzur ve sağlıklı günler dileriz.
Şimdiden Ramazan Bayramınızı kutlarız
Daha fazla
VETERİNER HEKİMİN GÖZÜYLE VET. HEK. RABİA ÇEVİK ; “KİST HASTALIĞI (KİST HİDATİK) VE HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI”
VETERİNER HEKİMİN GÖZÜYLE VET. HEK. RABİA ÇEVİK ; ” KEDİ VE KÖPEKLERDE MİKROÇİP UYGULAMASI ZORUNLU HALE GELDİ”
VETERİNE HEKİM HALİL İBRAHİM ÇEVİK ; “KEÇİLERİN BÜYÜK SORUNU :PİRE”